Poširana jaja poslužena u mešavini jogurta i belog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. velu çılbır je zaista svako jutro stizao na sto otomanskim vladarima. U jelo se tradicionano dodaje umereno ljut čili.

Kuvari širom sveta zaljubili su se u turski doručak pa se od recepta do recepta mogu primetiti varijacije na temu. Neki šefovi će zagrejati jogurt pre posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtevniji deo pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspešno poširali jaja birajte što svežija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuvanja u vodi neće lepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće "zaplesati" po posudi, a i lakše ćete tempirati vreme kuvanja jer će žumance biti tečno, a belance čvrsto.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mlevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana.

Recept Najdžele Loson za çılbır

Sastojci:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 češanj belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice putera
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 jaja
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • Kopar

Birajte što svežija jaja, i to hladna - direktno iz frižidera, kako bi lakše zadržala oblik tokom poširanja...