Posna poslastica za desetku

Zalivena slatka posna jabučara: Ovo je najlepša zamena za baklavu! (RECEPT)

Ako su koristite kisele jabuke, ukus će biti dodatno osvežavajuć

Recepti
Autor:
Zalivena slatka posna jabučara: Ovo je najlepša zamena za baklavu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sjajan izbor za one kojima je baklava preslatka, a ipak vole kolače sa gotovim korama i sirupom!

Sastojci: 500 g gotovih tankih kora, 6 velikih jabuka, 6 kašika šećera, po želji cimet, 6 punih kašika griza, 150 ml ulja.

Sirup: 800 ml vode, 600 g šećera.

Priprema: Prvo skuvamo sirup. Pomešati vodu i šećer i staviti na vatru da provri. Kada provri smanjiti vatru na srednju temperaturu, pa kuvati nekih 20 minuta, do pola sata. Paziti da sirup ne bude previše redak, takođe i ne previše gust jer će se stajanjem ušećeriti.

Oljuštiti jabuke pa ih izrendati. Dodati šećer i cimet ako volite, promešati pa ostaviti da odstoji i jabuke puste sok. Kada jabuke puste sok dodati griz i opet sve sjediniti.

Podeliti kore na 3 dela. Podmazati pleh u kojem će se peći (ovo je mera za veći pleh od rerne). Uzeti prvu koru, premazati je sa malo ulja četkicom, pa staviti drugu koru i ponavljati postupak sve do poslednje koju ne mažemo uljem nego rasporedimo trećinu mase od jabuka.

Savijemo levu i desnu stranu po 1 cm ka unutra, a onda urolamo sve zajedno. Stavimo na dasku za sečenje pa oštrim nožem isečemo na željenu debljinu i poslažemo u podmazan pleh. Uključimo rernu da se greje na 220 stepeni, pa ponovimo postupak sa ostalim korama i filom još dva puta.

Staviti da se peče dok ne dobije rumenu boju odozgo, između 20 i 30 minuta, zavisno od jačine rerne.

Pečenu pitu od jabuka izvaditi iz rerne pa preliti prethodno skuvanim sirupom. Ostaviti da se sve zajedno ohladi, a pita upije sirup. Posle samo nožem proći po linijama između pitica i poslužiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs