Sastojci za testo:
- 500 grama glatkog brašna
- 2 grama soli
- ¼ kašičice muškatnog oraščića
- 60 grama šećera
- kašičica šećera
- 2 žumanca
- 1 jaje
- jedna kesica suvog kvasca
- 55 grama mlake vode (cca 40°C)
- 280 grama toplog punomasnog mleka
- 100 grama maslaca
- korica pomorandže/limuna po želji
- 1 l ulja
Posne krofne sa šlagom: Ukusne i sutradan! (RECEPT, VIDEO)
Sastojci za kremu:
- 500 grama punomasnog mleka
- 4 žumanca
- 1 jaje
- 200 grama šećera
- 45 grama glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 kašičice pravog ekstrakta vanile
- korica dve pomorandže
- 30 grama maslaca
- šećer u prahu
Priprema testa:
- U posudu prosejte brašno, dodajte so, šećer i muškatni oraščić, te promešajte.
- Na srednje jakoj vatri ugrejte mleko, te prelijte preko hladnog maslaca, koji ste prethodno stavili u posudu da se otopi i sjedini.
- U jednoj čaši pomešajte kvasac i kašičicu šećera s mlakom vodom. Voda ne sme biti prevruća. Optimalna temperatura je oko 40 Celzijusa.
- Ostavite par minuta da kvasac nadođe. Znaćete da je spreman kad se na vrhu pojavi nešto poput pene.
- U posudu s brašnom dodajte umućena jaja, mlaku mešavinu mleka i maslaca, te nadošli kvasac.
- Po želji možete dodati koricu pomorandže ili limuna.
- Na mikser stavite nastavak za dizana testa, pa ostavite da radi 5-10 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od stranica posude. Možete koristiti i ručni mikser s pripadajućim nastavcima za testo ili varjaču.
- Prebacite ga u pobrašnjenu ili lagano namašćenu posudu, prekrijte čistom krpom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplom da se udvostruči, otprilike jedan sat.
- Tada ga na pobrašnjenoj površini malo premesite i razvaljajte na debljinu od 1.5 do 2 cm.
- Koristeći okrugli izrezivač razmere 5 cm napravite krofne.
- Prebacite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite 20-30 minuta da odmore i narastu. Ako ih ostavite predugo, onda će se previše dignuti i prilikom pečenja postati šuplje.
- Krofne pecite u vrućem dubokom ulju (na temperaturi između 170 i 180°C) par minuta na obe strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Nemojte peći previše krafni odjednom jer će to previše smanjiti temperaturu ulja pa će biti masnije i neće imati dovoljno prostora da narastu.
- Kad su gotove, stavljajte ih na tanjir obložen papirnatim ubrusima.
- Pre punjenja kremom ostavite ih da se u potpunosti ohlade.
Priprema za kremu:
- U loncu srednje veličine s debelim dnom ugrejte mleko.
- U jednoj posudi pomešajte žumanca, jaja, šećer, brašno i so.
- Vruće mleko postepeno dodajte u posudu sa žumancima, neprestano mešajući varjačom kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu. Dovoljno je dodati polovinu ili dve trećine vrućeg mleka.
- Prelijte tečnost u lonac s preostalim mlekom i neprestano mešajući zagrevajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
- Kad je gotovo, dodajte koricu pomorandže, ekstrakt vanile i maslac.
- Mešajte dok se maslac ne rastopi, a potom kremu protisnite kroz cedilo u čistu posudu kako biste uklonili grudvice nastale tokom kuvanja.
- Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu kreme kako se na vrhu ne bi stvorila „kožica“.
- Stavite u frižider da se ohladi.
- Kad ste spremni da punite krofne, ohlađenu kremu prebacite u poslastičarsku kesicu s nastavkom za punjenje.
- U nedostatku, uek možete krofne preseći pa ih tako puniti ili koristiti neki manji okrugli nastavak, ali prethodno s nečim napraviti rupu.
Saveti:
- Pre nego što sipate mleko da grejete, zalijte lonac vodom. Tako vam mleko neće zagoreti.
- Krofne su najukusnije ako ih jedete isti dan, a možete ih čuvati i u posudi s hermetičkim poklopcem kako bi zadržale mekoću i svežinu.
- Ako vam je ulje prevruće, krofne će prebrzo potamneti, te će biti teške i sirove iznutra. U suprotnom, ako nije dovoljno vruće, biće masne.
Ko još ne voli krofne sa kremom: Najsavršeniji recept za mekanu poslasticu!