Nema ko je ne voli

Torta Interkontinental: Neprevaziđena poslastica s tri bogata fila! (RECEPT)

Klasik među svečanim tortama

Recepti
Autor:
Torta Interkontinental: Neprevaziđena poslastica s tri bogata fila! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Za kore: 12 belanaca, 12 kašika šećera, 18 kašika mlavenih oraha, 2 kašika brašna, 1 prašak za pecivo.

Krem I, II i III: 12 žumanaca, 12 kašika šećera, 9 kašika brašna, 1 l mleka, 200 g maslaca, 100 g crne čokolade, 100 g kokosa, 6 kašika mlevenih oraha.

Priprema: Od cele mere za korice peku se dve kore u velikom plehu od rerne, namanjih dimenzija 30 x 40 cm, a onda se te dve korice seku na pola i dobijaju ce 4 manje.

Često se ova torta pravi i u okruglom plehu prečnika oko 26 cm, a onda delite masu za korice na 3 dela i pečete tri korice. U okruglom 24 cm delite na 4 dela.

Uključiti rernu na 180 stepeni. Ulupati belanaca pa dodati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrsta pena. Dodati zatim brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Sjediniti i istresti u obložen pleh, poravnati i peći između 15 i 17 minuta zavisno od rerne. (Pečete onoliko kora u zavisnosti od toga za koju veličinu i oblik pleha ste se opredelili).

Vasina torta: Najbolja svečana poslastica svih vremena! (RECEPT, VIDEO)

foto: Shutterstock

Za fil umutiti žumanca, šećer, brašno i malo hladnog mleka koje ste oduzeli od one litre. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati žumanca u mleko i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i prekriti folijom ili čistom kesom pa ostaviti da se fil potpuno ohladi na sobnu temperaturu.

Ohlađenom filu dodati maslac sobne temperature, iseckan na kockice i sve zajedno umutiti. Ukoliko se odlučite da stavite margarin njega prvo umutite, pa dodajte tek onda u fil i sve sjedinite.

Podeliti fil na 3 dela. U jedan dodati otopljenu čokoladu (otapate na laganoj vatri ili u mokrotalasnoj na srednjoj temperaturi zagrevajući po 20 – 30 sekundi ), u drugi kokos a u treći orahe.

Filovati kora pa fil, redosled nije bitan, može po želji. Ukrasiti po želji. Ostaviti tortu da odstoji u frižideru, najbolje preko noći.

Jednostavan kolač od pomorandže: Sočan, mirisan i savršen desert koji ćete uvek praviti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs