Zasucite rukave

Nikoljdanska trpeza: Najlepši recepti za predjela, glavna jela i poslastice! (FOTO)

Još ima vremena da napravite najlepšu posnu trpezu do sada

Recepti 17.12.2019. - 16:05h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Za nekoliko dana, pola Srbije slaviće jednu od najvećih pravoslavnih praznika - Svetog Nikolu.

 

Pravo je vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj trpezi za slavu.

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do poslastica!

 

Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu s flekicama i susamom! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste!

 

Sastojci: 200 g testenine (flekica), 150 g posnog majoneza, 1 kašičica senfa, 150 g kukuruza šećerca, 200 g karfiola, 1 veća crvena paprika, 1 paprika iz turšije, 1 manji crveni luk, 2 kašike susama, 2 kašike semena suncokreta, 180 g tunjevine.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Bakina kuhinja

Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. U poslednje vreme smo pronašli toliko dobrih recepata, da prosto ne možemo da se odlučimo za jedan, pa smo za vas izdvojili 5 najlepših posnih pita na linku ispod:

Ako vam je pripremanje predjela suviše naporno ili nemate vremena, jednostavno, umesto njega pripremite riblju čorbu! Naš predlog je nenadmašna Svetogorska čorba!

 

Sastojci: Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, mlevena paprika, malo soli, nekoliko zrna bibera, peršunov list, celerov list, mirođija.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac!

 

Posni slavski kolač gotov očas posla: Mekan, svež i mirisan i po nekoliko dana! (RECEPT)

 

Sastojci: kilogram tetovca, 3-4 glavice crnog luka, nekoliko čenova belog luka, list lovora, malo bibera. Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika ulja,
mlevena paprika, so i biber po ukusu.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

 

Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš!

 

Sastojci: 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe, 1 kg luka, 4 dl belog vina, 1 kašika sirćeta, 1,5 dl ulja, 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 4 zrna bibera, 1 kašika paradajz pirea, 1 kašika peršunovog lišća, 1 kašičica celerovog lišća, mleveni biber, so po ukusu.

 

DETALJNU PRIPREMU PROČITAJTE OVDE!

foto: Shutterstock

 

I poslednji, a mnogima i omiljeni deo slavske trpeze su prelepe poslastice.

 

Mi vam predlažemo 13 najlepših sitnih posnih kolača, koje možete da pronađete na linku ispod:

Ako ste ljubitelj starih tradicija, za vas imamo 10 recepata za najlepše posne slatke pite:

Zasucite rukave i pripremite najlepšu slavsku trpezu do sada!

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs