Obavezno probajte

Posne slane pite neverovatno bogatog ukusa: 5 najlepših recepata!

Nećete ni primetiti da u njima nema mrsnih sastojaka

Recepti
Autor:
Posne slane pite neverovatno bogatog ukusa: 5 najlepših recepata!
Foto: Shutterstock

Post nikad nije bio ukusniji uz fenomenalne recepte za slane posne pite!

Odaberite najlepšu i uživajte u sočnim zalogajima!

1. Pita sa pečurkama na vodi

Sastojci: pakovanje šampinjona, pola glavice luka, 1/4 praziluka, 1 šolja soka od paradajza, kore za pitu, so, biber, mešavina začina, origano, voda.

Priprema: Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i ređati jednu na drugu, a između premazati vodom, kečapom ili sokom od paradajza.

Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao. Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni. Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekša.

5 posnih slanih torti: Gotove za 15 minuta, slavska trpeza spremna očas posla! (RECEPT)

Pita sa pečurkama na vodi
Pita sa pečurkama na vodifoto: Shutterstock

2. Posna pita sa prazilukom i pirinčem

Sastojci: 500 g kora za pitu, 10 strukova praziluka, 100 g pirinča, ulje, so, vegeta, biber.

Priprema: Praziluk sitno iseckati, pa propržiti na malo ulja dok ne omekša. Pirinač obariti u slanoj vodi. Ocediti pirinač, pa ga pomešati sa prazilukom i kratko propržiti. Začiniti po ukusu.

Pleh podmazati, pa ređati pitu: staviti 2 kore, premazati ih uljem, pa filom i tako dok se ne utroši sav materijal. Ređanje završiti korom, premazati je uljem i peći. Gotovu pitu poprskati vodom, pokriti suvom krpom i ostaviti da se ohladi.

5 fenomenalnih posnih torti: Nema im ravne! (RECEPT)

foto: Shutterstock

3. Pita od raznog povrća Sastojci: 500 g krompira, 500 g šargarepe, 500 g belog kupusa, 500 g spanaća, 500 g kora za pitu, seckane pečurke, 200 g sojinih pahuljica, 200 g crnog luka, šoljica ulja, biber, so, suvi začin.

Priprema: Na ulju prodinstati seckan luk, pa redom dodati krompir i šargarepu isečene na kolutiće, kupus isečen na kocke, seckane pečurke, sojine pahuljice i, na kraju, obaren i isečen spanać.

Posoliti i pobiberiti, dodati bio začin, a zatim složiti kao i svaku drugu pitu i peći na 220 stepeni oko pola sata.

Posni beli minjoni: Prosto savršeni kolačići, koji vam nikad neće dosaditi! (RECEPT)

foto: Shutterstock

4. Posna pita od spanaća Sastojci: 1 pakovanje kora za pitu, 400 g spanaća, 200 g šampinjona, 100 g praziluka, ulje, so, 100 g tofu (sojinog) sira.

Priprema: Pre pripreme povrće oprati. Na malo ulja izdinstati praziluk, iseckane šampinjone i spanać. Sve to posoliti i dinstati dok sastojci malo ne omekšaju.

Na dno nauljenog pleha staviti dve kore, malo ih nagužvati i poprskati uljem, zatim ređati fil od spanaća, kore (nagužvane), narendati tofu sir, pa opet staviti kore, fil od spanaća, kore, sir i tako ponavljati dok se ne utroše kore i fil. Na poslednju koru narendati tofu sir, nauljiti i peći na 200 stepeni dok pita ne porumeni.

Torta Multigusto - 5 torti u jednoj: Sve gotovo za tačno sat vremena, ovo je poslastičarsko čudo! (FOTO, RECEPT)

Posna pita od spanaća
Posna pita od spanaćafoto: Profimedia

5. Posna pita od kiselog kupusa

Sastojci: 500 g kora za pitu, 1 kg kiselog kupusa, 300 dl ulja, 300 dl vode, malo soli.

Priprema: Kupus sitno iseći i staviti da se dinsta na ulju i dodati 300 dl vode. Kada kupus bude mekan, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Staviti dve kore, a zatim red kupusa, zatim dve kore pa red kupusa i na kraju urolati.

Postupak ponoviti i sa ostalim korama i kupusom. Pitu staviti u podmazani pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.

Posne kuglice: 14 sitnih kolača kojima niko neće odoleti! (RECEPTI)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs