Čuveni slovenački desert prekomurska gibanica sasvim je drugačija od one gibanice kojom mi smatramo pitu sa sirom. U ovoj takođe ima sira, ali neslanog. Mak, orasi i suvo grožđe idu u ovu preukusnu poslasticu iz Slovenije.
Sastojci: 500 grama kora za pitu; 100 grama mlevenog maka; 350 grama šećera; 100 grama suvog grožđa; 1 kašičica cimeta; 3 jabuke; 100 grama mlevenih oraha; 500 grama neslanog sitnog sira; 1 vanilin šećer; 1 limun; 2 jaja; 150 grama putera; 3 kašike prezle; 400 mililitara slatke pavlake.
Način pripreme: U veći sud krupno izrendamo neoljuštene jabuke, dodamo 100 grama šećera, vanilin šećer, cimet, prezlu, sitno izrendanu koru limuna i promešamo sastojke.
5 posnih slanih torti: Gotove za 15 minuta, slavska trpeza spremna očas posla! (RECEPT)
U drugi sud stavimo sir, dva jaja, 100 grama šećera, suvo grožđe i malo slatke pavlake. Sastojke izmutimo mikserom.
U nauljenu tepsiju stavimo tri kore, savijajući ih spram veličine tepsije i poprskamo rastopljenim puterom. Nanesemo mešavinu mlevenih oraha i 75 grama šećera i prelijemo slatkom pavlakom. Zatim stavimo dve kore, poprskamo rastopljenim puterom i nanesemo fil od jabuka.
Nanesemo ponovo dve kore, poprskamo rastopljenim puterom i nanesemo fil od sira. Na fil od sira nanesemo dve kore, poprskamo rastopljenim puterom, nanesemo mešavinu maka i 75 grama šećera i prelijemo slatkom pavlakom.
5 fenomenalnih posnih torti: Nema im ravne! (RECEPT)
Stavimo dve kore, poprskamo rastopljenim puterom, izbockamo viljuškom i nanesemo slatku pavlaku po celoj površini gibanice. Pečemo 60 minuta na 200 stepeni. Ispečenu gibanicu sečemo na parčiće i serviramo ih, a preko njih pospemo šećer u prahu.
Prijatno!
Posne slane pite neverovatno bogatog ukusa: 5 najlepših recepata!