Potrebno je:
kilogram tetovca, 3 - 4 glavice crnog luka, nekoliko čena belog luka, list lorbera, zrna bibera, Zaprška: 300 g crnog luka ili praziluka, kašika masti ili ulja, aleva paprika, so, biber,
Priprema:
Za prebranac je najbolji pasulj tetovac. Pasulj obariti da provri, vodu prosuti, naliti drugu. Dodati iseckan crni luk, nekoliko čena belog luka, list lorbera i nekoliko zrna bibera. Kad se pasulj dobro raskuva ocediti vodu pasulj dobro izgnječiti varjačom, pa presuti u posudu sa pripremljenom zaprškom.
Zaprška se pravi od 300 grama crnog luka (za postan pasulj bolji je praziluk), kašike masti ili ulja, aleve paprike i soli i bibera po ukusu. Zapeče se u vrućoj rerni, najbolje u zemljanom sudu.
Recept za ljutenicu: Najukusniji pikantni namaz kojeg svi obožavaju!