Po originalnom receptu u ovu tortu idu lisnate kore i tada ukus podseća na krempite, međutim, u receptu koji sledi korišćen je keks kao podloga. Napoleonova torta se priprema bez pečenja, jednostavno i brzo, a ukus joj je jednostavno neverovatan, idealno posluženje za Sv. Jovana.
Sastojci:
Baza:
- 250 g krekera sa kremom lagano začinjeni solju
Fil:
- 600 ml mleka
- 3 jaja
- 180 grama šećera
- 70 grama pšeničnog brašna (može se zameniti kukuruznim skrobom)
- 180 g maslaca
- 20 g vanilin šećera
Priprema:
- Najpre pripremamo fil. Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno pa mešajte dok ne nestane grudvica.
- Smesa treba da bude glatka.
- Dodajte 200 ml mleka i mešajte.
- Sipajte i preostalih 400ml mleka, stavite na šporet, zakuvajte sve vreme mešajući.
- Kada je smesa gotova treba da podseća na puding.
- Ohladite fil tako što ćete šerpu u kojoj ste kuvai ubciti u veću šerpu u kojoj je voda sa ledom.
- Uzmite puter sobne temperature, dodajte vanilin šećer i umutite mikserom.
- U maslac postepeno dodajte kašiku po kašiku prethodne smese i mutite mikserom.
Ređanje:
- Za podlogu stavite 3x3 krekera, pa fil, ponavljati do utroška materijala.
- Stavite u frižider da se stegne najbolje preko noći.
- Odozgo ukrasite mrvljenim krekerom.
A ovde naučite kako da napravite bomba tortu.
Naučite kako da pripremite lignje na mornarski način.