Preukusna

Slana pita koju rado pravi Sofija Loren: Ovo je jedno od omiljenih jela italijanske dive, kaže da je prosto obožava

Najlepše je da je jedete toplu u šolju hladnog jogurta

Recepti
Autor:
Slana pita koju rado pravi Sofija Loren: Ovo je jedno od omiljenih jela italijanske dive, kaže da je prosto obožava
Foto: Profimedia/ Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g heljdinih kora
  • 200 g prosa
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 1 kašičica mirođije
  • 600 g blitve, spanaća ili koprive
  • so
  • suncokretovo ulje
Pita sa spanaćem
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

1. Oprati proso u tri vode. Staviti u tri puta više vode s malo soli. Kuvati 15 minuta i ostaviti sa strane da se prohladi.

2. Za to vreme naseckati blitvu i lagano je prodinstati na tri kašike ulja. Blago posoliti, dodati beli luk, peršun, mirođiju, 1 dl vode i dinstati 5 minuta. Pomešati s prosom i masu dobro izjednačiti.

3. U jednoj čaši pomešati 3 kašike ulja sa 1 dl vode i time premazati svaku koru. Ravnomerno dodati fil, zamotati pitu i tako dok se sav fil ne potroši.

4. Peći 20 minuta na srednjoj temperaturi od 190 do 200 stepeni. Pečenu pitu poprskati s malo vode i pokriti krpom 5 minuta.

5. Može se služiti i hladna i topla.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs