Slavski kolač ili pogača je neizostavni deo slavske trpeze i pored toga što često zadaje muku domaćicama jer može biti komplikovana za spremanje.
Evo, zato, jednog jednostavnog recepta za posnu slavsku pogaču, koja vam može ostati ukusna i sveža i po nekoliko dana.
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna (tip 400)
- 4,5 dl vode
- 1 dl ulja
- 1 svež kvasac
- 4 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
Stari recept za slavski kolač: Ovako se mesi i ukrašava prema sprskoj tradiciji! (FOTO)
![](/data/images/2017/11/06/11/131757_shutterstock-329424572_ff.jpg?ver=1576499178)
Priprema:
- Pomešajte sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste.
- Kad dovoljno naraste, podelite ga na 4 dela- 3 jednaka i 1 manji deo.
- Premažite pleh uljem (možete i posnim margarinom)
- Pospite ga brašnom u tankom sloju i prvi deo testa rastanjite na veličinu pleha (poželjno je da bude okrugli pleh).
- Centar tog razvijenog dela tanko namažite uljem.