dobor čitajte deklaracije

Mnogi vernici se ogreše tokom posta, a nisu svesni: Evo koje namirnice nisu posne, a svi mislite da jesu!

Iako strogo pazimo šta jedemo, tokom posta se dogodi da ponekad konzumiramo nešto za šta nismo sigurni da li je životinjskog porekla

Lifestyle 15.12.2019. - 13:37h Autor: Stil/Opanak
Foto: Shutterstock

Poznato je da post nije samo uzdržavanje od hrane, već i od loših misli i dela, ali mnogi vernici ne vole da dođu u situaciju da se “ogreše” hranom, naročito ako su bili uvereni da se u potpunosti pridržavaju svih pravila.


Danas, kada imamo šnicle i gulaš od soje, biljnu mast, sir i mleko na bazi biljnih proizvoda, posni margarin, posni eurokrem… post postaje gotovo neprimetan.

 

I zaista, vernici koji počnu da proučavaju, da pažljivo čitaju sitna slova sastojaka na proizvodima, zapadaju često u nedoumice, koju hranu treba smatrati za posnu i upotrebljavati je, a koja je sumnjiva i nje se kloniti.

 

Ispostavilo se da većina tih “biljnih imitacija mrsne hrane” zapravo nije posna.

 

Postan je jedino sir od soje, a većina drugih koji se tako deklarišu sadrže kazein, protein koga ima jedino u mleku.

 

Mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki kazein sastojak životinjskog porekla. Stoga, pažljivo pročitajte deklaracije, te ako kupujete biljni kačkavalj, proverite da li sadrži kazein.

 

Božićni post: Dnevni jelovnik za 40 dana posta!

foto: Shutterstock

Čokoladne bananice nisu posne jer se želatin, koji se nalazi unutar njih pravi od životinjskih kostiju. Takođe, gumene i žele-bombone.


Mnoga peciva i testenine u sebi sadrže jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, kako bi dobili sjaj i hrskavost.

 

Šokantno je i saznanje da svaka riblja pašteta nije posna, pa se i tu preporučuje da se pročita deklaracija.

foto: Shutterstock

Mnogi misle, takođe, da je smoki kao i ostale grickalice posna hrana, međutim nije. Većina grickalica sadrži mleko u prahu i kakao maslac koji nisu posni.

 

Dobro obratite pažnju i na napolitanke, jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

 

Takođe, alkoholna pića nisu posna, naročito u danima kad se posti samo na vodi. Jedino je vino dozvoljeno u danima kada i riba, a to je nedeljom i o velikim praznicima.

foto: Profimedia

Sveštenici savetuju da se tokom posta koristi sveža i neobrađena hrana, odnosno sveže pripremljeno voće i povrće, sa ili bez dodatka biljnog ulja, po izboru.

 

Margarin je u principu postan, kao i biljna mast i sve vrste zejtina. Međutim, u tom traženju posne hrane treba voditi računa da se ne upadne u opasnost formalizma.

 

Umesto da nam post bude sredstvo radi postizanja molitvenog raspoloženja i duhovnog usavršavanja, on prođe u cepidlačenju promila nekog mlečnog proizvoda. Jer, mnogo je važnije i koliko ćemo uneti posne hrane u organizam, nego njen hemijski sastav.

 

Post se sastoji ne samo u određenoj hrani, već i u uzdržavanju od prejedanja. Sam telesni post ne doprinosi duši, ako nije vezan sa nastojanjima da se čovek promeni, da suzbije svoje nagone, da obuzda svoju volju i njene prohteve, a da pojača molitvu, da razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjemu, da otvori dušu svoju za praštanje i srce svoje za pomoć drugima.

 

Ceo život ste mislili da su ove namirnice posne: Varate se! Ako jedete ovu hranu tokom posta, omrsili ste se 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...