narodna verovanja

Pregršt je običaja na Đurđevdan: Ovo su neki od njih!

Ova slava je, posle Božića, praznik sa najviše običaja!

Lifestyle
Autor:
Pregršt je običaja na Đurđevdan: Ovo su neki od njih!
Foto: Shutterstock

Slava Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, obeležava se 6. maja u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih srpskih slava.

Za ovaj praznik vezuje se veliki broj običaja koji se odnose na zdravlje ukućana, plodnost, mlečnost stoke, udaju, ženidbu...

Predanje kaže: Ako na Đurđevdan uradiš ovo bogatstvo i ljubav će doći!

foto: Profimedia

Ranije su hajduci napuštali svoja skloništa u kojima su se skrivali tokom zime da bi odlazili u šumu na zakazano mesto kako bi otpočeli hajdukovanje. Stoga u narodu i postoji izreka “Đurđevdanak- hajdučki sastanak.”

Običaji nalažu da se kite kapije i ulazna vrata u domu venčićima napravljenim od đurđevskog cveća, đurđevka i mlečike.

Slavimo Đurđevdan: Danas ne valja dremati, a šta ako zagrmi?

foto: Shutterstock

Kada se završi pletenje venaca, prema verovanju ukućani treba da razviju kolo u tihoj večeri i po mesečini.

Venci treba da stoje iznad vrata celu godinu do sledećeg Đurđevdana.

Ponegde važi običaj da narod odlazi u prirodu na zajednički đurđevdanski uranak. Veseli se često i do podne, a specijalno za ovu priliku se priprema hrana i piće.

Narodni običaji na Đurđevdan: Evo šta obavezno morate uraditi, a šta nikako ne smete!

foto: Profimedia

Na đurđevdanskim urancima mladi se opasuju vrbovim prućem kako bi bili napredni poput vrba, kite zdravcem da budu zdravi, koprivom, da njom opeku bolest i selenom da im duša miriše kao selen.

Verovalo se da kupanje i umivanje đurđevdanskom vodom garantuje zdravlje tokom čitave godine. Kupalo se na sam dan praznika, pre izlaska sunca.

Od Đurđevdana počinje i letnja sezona, te je odlična prilika da slobodne devojke nađu partnera. I u tome je pomagala magija, kojom su se bavile devojke pred udaju.

Reč je o magijskom lovu na muškarce koji je zavisio od mesta do mesta. U okolini Visokog devojke su brale pomamnik, da bi se momci za njima jurili.

Osim toga, postoji i običaj da devojka na Đurđevdan protrči kroz svinjac s namerom da uplaši svinje. Verovalo se da će tada muškarci poput svinja trčati za njom.

Tradicionalni jelovnik za Đurđevdan: Proslavite slavu bogato! (RECEPTI)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs