veliki praznik

Danas slavimo Časne verige: Evo šta nikako ne smete raditi na ovaj praznik!

Časne verige Svetog apostola Petra, praznik u narodu čuven kao Verižnjača ili Verižica, je pravoslavni praznik u Srba koji neke porodice slave i kao krsnu slavu. Proslavljaju se 29. januara po gregorijanskom kalendaru.

Lifestyle
08:20h Autor:
Danas slavimo Časne verige: Evo šta nikako ne smete raditi na ovaj praznik!
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Časne verige, dan kada je kralj Irod okovao Svetog apostola Petra.

Verige u koje je Sveti Petar bio okovan hrišćani su kasnije godinama čuvali, verujući da su čudotvorne i da donose izlečenje svakome ko ih dotakne.

Dugo godina je čuvan i ubrus kojim su vernici brisali Svetog Pavla tokom mučenja, ali je on kasnije ipak izgubljen.

Takođe, u našem narodu postoji mnogo običaja vezanih za ovaj praznik, a jedno se čak vezuje i za našeg najvećeg svetitelja, Svetog Savu.

Velika tajna hrišćanstva: Otkud horoskopski znakovi u crkvama? (FOTO)

žena se moli, molitva, Paljenje Sveća
foto: Shutterstock

Narodno predanje kaže da je jednom i Sveti Sava bio okovan u verige pa je po oslobođenju, sačuvao verige i njima lečio. Jednom se, tako, susretne sa Svetim Petrom, i razmeni sa njim okove. Sava je Petru dao hladne, a Petar Savi vruće. Da nisu tako uradili, narodu bi leti bilo prevruće, a zimi prehladno.

U mnogim mestima Srbije, Verige se smatraju velikim praznikom.

Narodna verovanja i običaji

U Popovom polju Srbi na taj dan ne rade teže poslove, a žene poste. U Gornjoj Pčinji praznuju ovaj dan zbog grada.

Na Kosovu i Metohiji praznuju Verige da ne bude kuge, stočari da stoka napreduje, i pre zore zahvate nenačetu vodu na izvoru i sa njom prskaju stoku. Ratari to isto rade sa žitom u košu, da bi zdravo izgurali zimu do kraja.

Na ovaj dan zveri ne napadaju ljude, i ne šiju se odela. Ko nosi odelo koje je šiveno na Časne Verige, veruje se da će poginuti od groma.

Po narodnom verovanju od Verižnica (Časnih Veriga) nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim verigama počinje da zagreva zemlju. U mnogim mestima, Verige se smatraju za veliki praznik. Kosovsko stanovništvo praznuje Verižnjake zbog kuge, u nekim selima zbog stoke, a stočari ih praznuju zbog stoke. Ko nosi odelo šiveno na Časne Verige, veruje se da će poginuti od groma.

Te verige čuvahu hrišćani koliko zbog uspomene na velikog apostola, toliko i zbog njihove celebne moći, jer se mnogi bolesnici izlečiše dodirom o njih.

O Stefanu Nemanji znamo sve, ali šta je sa Anom: Zašto se ne zna odakle je bila majka Svetog Save?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs