Jeste li nekad primetili?

Velika tajna hrišćanstva: Otkud horoskopski znakovi u crkvama? (FOTO)

Pre nego što pribegnete pogrešnim i često malicioznim tumačenjima i teorijama zavere, pročitajte ovo

Zanimljivosti 26.01.2021. - 10:42h Autor: Istorijskizabavnik.rs / Natalija Bogdanović
Freska u manastiru Dekoulou u Grčkoj, Foto: Shutterstock

Kada posmatramo dekoraciju, kako pravoslavnih, tako i katoličkih hramova, treba imati na umu da nikada nije u pitanju samo puki ukras, već da svaki isklesani ornament, freska ili slika imaju svoje značenje i nisu tu slučajno. Čak i ako vam se čini da to uopšte nema smisla!

 

Svi manje-više možemo prepoznati uobičajene scene koje se javljaju na zidovima crkvi i katedrala i svaki vernik ili nevernik na svoj način može protumačiti prikazane likove i događaje.

 

Međutim, šta kada u crkvi primetimo nešto zaista neobično? Na primer – horoskopske znake?

 

Pre nego što pribegnete pogrešnim i često malicioznim tumačenjima i teorijama zavere, pročitajte ovo!

 

Odakle horoskop u crkvi

Bogorodičina crkva na Siciliji, Italija
Bogorodičina crkva na Siciliji, Italijafoto: Shutterstock

Veoma dobar primer za ovakvu vrstu pojave u hrišćanskom svetu je Bogorodičina crkva u Amijenu, u Francuskoj. U pitanju je katolički hram, obnovljen u potpunosti nakon velikog požara, oko 1220. godine.

 

Specifično za ovu crkvu je i to što znamo imena njenih graditelja, a to su Robert de Luzaršes i Tomas de Kormon. Njihova imena zabeležena su, zajedno sa datumom obnove katedrale.

 

Crkva ima trodelni portal na pročelju zapadne fasade. Pored uobičajenih predstava, poput Strašnog suda, u okviru koga su predstavljene poznate ličnosti hrišćanske vere, poput Jovana Bogoslova, Bogorodice i naravno Hrista, tu se nalaze i prizori koje bi mogle da zbune svakog posetioca ove crkve – predstave mesečnih radova i uz njih znaci Zodijaka.

 

Ovaj prizor mnoge bi naveo da pomisle na nešto pagansko, ali istina je potpuno drugačija, a ono što je zapravo prikazano je potpuno u funkciji hrišćanske dogme i duboko je ukorenjeno na teološkim verovanjima.

Nije to ništa čudno!

Ove predstave zapravo govore o ulozi Hrista kao kosmokratora – tvorca nebeskog i ovozemaljskog vremena. Kroz horoskop, prikazan je tok vremena, ciklus u prirodi, jedna čitava godina, od proleća do zime, kao simboli rođenja i smrti.

 

Prikazani su radovi koji se obavljaju tokom meseci u godini, a iznad njih znaci Zodijaka koji se vezuju za izvestan mesec. Na primer, Lav je prikazan za mesec jul, Devica za avgust, Ovan za mart…

 

Predstave radova se takođe mogu dovesti u vezu sa Prvim grehom i padom čovečanstva, kada su Adam i Eva prognani iz raja. Kako bi preživeli, oni su morali da obrađuju zemlju i obavljaju teške poljoprivredne poslove prikazane na ovaj način.

 

Srednjovekovni čovek i te kako je bio upoznat sa ovakvim teološkim verovanjima pa ne treba da čudi ovakvo predstavljanje.

 

Prikazi znakova Zodijakam samih ili u kombinaciji sa radovima u polju, nisu retki i javljaju se širom zapadne Evrope, uglavnom na portalima katoličkih crkava i katedrala, ali srećemo ih i na brojnim primerima na našim prostorima, uglavnom na freskama unutar pravoslavnih hramova.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...