Morate da probate

Grčka bugaca: Vrhunska lisnata slatka pita sa kremom od griza i vanile! (RECEPT)

Cela porodica će uživati u fenomenalnoj poslastici

Recepti
Autor:
Grčka bugaca: Vrhunska lisnata slatka pita sa kremom od griza i vanile! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 1 pakovanje kora za pitu, 150 g rastopljenogputera.

Za nadev: 1 l svežeg mleka, 200 g griza, 200 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, prstohvat soli, 2 supene kašike putera.

Za posipanje: cimet, šećer u prahu.

Način pripreme: Sipajte mleko i šećer u šerpu. Stavite da se greje na umerenoj vatri, mešajte s vremena na vreme. Kad se smesa dovoljno ugreje, dodajte so, vanilu i griz. Mešajte dok se krem ne zgusne. Nakon toga skinite šerpu sa vatre, dodajte puter i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Ostavite krem da se ohladi.

Namažite pravougaoni pleh puterom. Stavite 9 kora, pospite ih rastopljenim puterom. Nemojte se plašiti ako su veće od pleha i vire izvan. Na vrh sipajte nadev i rasporedite dobro. Savijte ivice kora ka unutra preko krema. Pokrijte preostalim korama (ponovo mažite rastopljen puter između svake). Ako vam ostane putera, možete ga sipati odozgo.

Kad slažete pitu, nemojte pritiskati kore - tako će bolje narasti, a listovi će se otvoriti.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 30-35 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Nakon što izvadite iz rerne, uvijte pitu u krpu da se malo popari. Nakon toga je ostavite da se ohladi. Pospite cimetom i šećerom u prahu, i uživajte u odličnom ukusu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs