ODUŠEVIĆE vas

Štrudlice sa smokvama: Harmonija mirisa i ukusa koja odmah osvaja! (RECEPT)

Napravite ovaj desert i priuštite sebi i svojim bližnjima pravi slatki užitak

Recepti 31.07.2019. - 16:37h Autor: Stil/Coolinarka
Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

 

  •  300 grama brašna
  • 170 grama maslaca sobne temperature
  • 100 grama šećera
  •  50 grama meda
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta
  •  narendana korica 1 pomarandže ili limuna
  •  2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • 4 žumanceta

 

Nadev:

 

  • 400 grama suvih smokvi
  • 80 grama pirea od jabuke
  • 50 grama meda
  • na vrh kašičice cimeta

 

Slatkiš sa mirisom detinjstva: Ova štrudla sa pekmezom će odmah nestati sa stola! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

 

  • Stavite u posudu omekšali maslac, šećer, med, narendanu koricu pomorandže ili limuna, so, ekstrakt vanile i cimet.
  • Izmešajte dobro mikserom.
  • Dodajte jedno po jedno žumance i dalje muteći, dok se ne sjedine sa smesom.
  • Dodajte brašno prosejano sa sodom bikarbonom - u početku mešajte mikserom na najnižoj brzini, a zatim drvenom kašikom da se smesa dobro poveže.
  • Testo treba da bude jako mekano, dakle ne dodajte više brašna.
  • Podelite testo na četiri dela, svaki oblikujte u valjak koji rastanjite malo dlanom i zamotajte u komad prozirne folije.
  • Ostavite testo da se dobro rashladi u frižideru najmanje 2 sata.
  • U međuvremenu pripremite nadev.
  • Naseckane smokve, med i pire od jabuka stavite u mikser (multipraktik) i izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu.
  • Stavite smesu u poslastičarsku kesicu za ukrašavanje ili običnu  za zamrzivač kojoj ćete odseći vrh.
  •  Razvaljajte testo jako tanko (oko 2 mm) i iseckajte na pravouglove širine 8 cm (ostatke testa sakupite i ohladite, pa ponovo razvaljajte).
  • Testo razvaljajte između dva komada papira za pečenje, i pobrašnite i ispod testa i samo testo odozgo, jer ono na sobnoj temperaturi brzo omekša i postane ljepljivo.
  • Duž svakog pravougaonika, po sredini, istisnite nadev, pa ga malo rastanjite nožem.
  • Preklopite testo preko nadeva, pa okrenite tako da je preklop s donje strane.
  • Premestite sve oblikovane štrudlice na pleh i stavite u frižider da odstoje sat vremena.
  •  Kad su se štrudlice dobro ohladile, iseckajte ih oštrim nožem na komade dužine 6 cm, ali ih ostavite spojene.
  • Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 Celzijusa oko 12 minuta, dok lagano ne porumene odozgo.
  • Još tople izrežite ponovo i ostavite ih da se ohlade.

 

Krem štrudla sa vanilom: Bolja i od krempite! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...