KAKO I KOLIKO SME DA SE ČUVA PEČENO MESO? Obavezno uradite OVU STVAR inače može da bude poput TEMPIRANE BOMBE

U nastavku otkrijte kako i koliko smete a čuvate meso koje je već ispečeno.

Recepti
Autor:
KAKO I KOLIKO SME DA SE ČUVA PEČENO MESO? Obavezno uradite OVU STVAR inače može da bude poput TEMPIRANE BOMBE
Kako i koliko sme da se čuva pečeno meso?, Foto: Profimedia

U vreme praznika često se dešava da spremimo više mesa nego što možemo da pojedemo. Nekad se, nažalost, i pokvari jer pojam o vremenu se lako gubi između Nove godine i Božića.

Ako spremate meso u 2022. definitivno ne bi trebalo da ga jedete u 2023. osim ako ga prethodno niste zamrzli i pravilno čuvali u frižideru.

Sve što treba da znate o tome kako da čuvate pečeno meso otkrivaju stručnjaci za zdravu ishranu.

KOLIKO PEČENO MESO MOŽE DA SE ČUVA U FRIŽIDERU

Najbolje je da ga pojedete u roku od dva dana, ali možete ga čuvati u frižideru najviše 3-4 dana. Ovaj rok važi i ako je pečeno meso nadeveno, kao i za sosove koji idu uz njega.

Kada pripremite meso, ohladite ga i pokrijte ga, trebalo bi da odstoji jedan do dva sata pre nego što ga stavite u frižider. Ako je komad veliki, isecite ga prvo na manje komade jer velikim komadima treba duže da se ohlade, što povećava rizik od razvoja bakterija.

KAKO SE PRAVILNO ČUVA PEČENO MESO

Svi eksperti za ishranu koje smo konsultovali slažu se da je najbolje da meso stavite u posude koje možete hermetički da zatvorite. Pošto pečeno meso ima sklonost da se suši, odabir posude je važan jer želite da zadrži što je moguće više vlage. Uverite se, naravno, da se potpuno ohladio pre nego što ga stavite u frižider. Ako želite da se pridržavate osnovnih pravila dobro organizovanog frižidera, čuvajte ih na gornjoj polici, ali tako da budu što dalje od sirovog mesa.

KAKO DA ZAMEZNETE PEČENO MESO

Možete - biće bezbedno za jelo nekoliko meseci, iako brojne agencije za standarde hrane upozoravaju da bi trebalo da se konzumira u roku od najviše dva meseca. Nakon toga, meso je još neko vreme bezbedno za jelo, ali je kvalitet možda smanjen.

Pre zamrzavanja, uverite se da je meso potpuno ohlađeno. Podelite ga na male komade. Može se zamrznuti kada se ohladi ili nakon što je u frižideru stajalo najviše četiri dana.

ŠTA POKAZUJE DA MESO VIŠE NIJE DOBRO

Sluzava tekstura ili loš miris ukazuju na to da se meso pokvarilo.

Pečeno meso može malo da se osuši nakon dva dana stajanja u frižideru i to nije ništa strašno, ne znači da se pokvarilo. Ako ne volite da jedete sasušeno pečeno meso, stavite ga slobodno u neku pitu ili pripremite za ručak sa sosom. Međutim, ako počne da poprima ljigavu teksturu, da smrdi ili promeni boju, ne rizikujte! To su sigurni znaci da se meso pokvarilo. To dokazuju i mrlje bele ili plavo-zelene boje.

Pazite i na druge promene u teksturi. Ako je meso lepljivo, onda znate da su mu prošli nnajsvežiji dani. Nakon toga, meso će početi da miriše i ima loš ukus.

KAKO PRAVILNO PODREVATI VEĆ PRIPREMLJENO MESO

Podgrevanje je jednostavno i većina metoda ne predstavlja ni higijenski ni sigurnosni problem. Ali kako meso može brzo da se osuši, što narušava ukus – važno je zadržati vlagu prilikom ponovnog zagrevanja. Možete ga iseći i staviti u sos koji ključa i odmah poslužiti.

Goveđi gulaš
foto: Shutterstock

Isto tako, pečeno meso možete zagrejati u rerni na niskoj temperaturi (180C) oko 30 minuta. Ako ga isečete na komade, upakujte ih u aluminijumsku foliju i dodajte malo vlage poput temeljca od supe, sosa ili putera. Ako hoćete da poslužite veći komad celo meso, stavite dodatke i koristite posudu prekrivenu aluminijumskom folijom.

Možete da zagrevate meso i u mikrotalasnoj pećnici. Brže će se zagrejati, a potrebno je isto da stavite neki od vlažnih dodataka. Međutim, stručnjaci kažu da je ovo najmanje poželjan metod jer meso ima tendenciju da se suši i bude manje sočno, ali ako vam je vreme prioritet to je nesumnjivo najbolji način. Uverite se da je meso toplo pre serviranja.

ŠTA JOŠ MOŽETE DA URADITE SA PEČENIM MESOM

Sigurno znate veliki broj recepata, ali najbolje bi bilo da s ovim mesom pravite sendviče. Hladno meso sa dodacima svima prija, a možete i direktno da ga stavite u omiljenu salatu.

Čorba, junetina, čorbica
foto: Shutterstock

Možete da napravite i neku čorbu ako vam je ostalo juneće, teleće, jagnjeće, ćureće meso ili piletina. Bez previše napora, zajedno sa povrćem i začinima dobićete brzo jelo koje može da bude i glavni obrok.

Iseckajte ostatke mesa i pomešajte sa majčinom dušicom, lovorovim listom, krompirom, lukom, prazilukom, celerom i šargarepom, zalijte vodom u koju ste stavili kocku za supu i imaćete vrhunski obrok. Čorbu serviratjte uz toplo, hrskavo pecivo ili tost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs