5 italijanskih jela koje morate da naučite da spremate: Pripremaju se lako, zdrava su, ukusna i ne goje

Nije pica jedino italijansko jelo koje mnogi obožavaju. Danas vam donosimo najlepše recepte koji će vas oduševiti

Recepti
Autor:
5 italijanskih jela koje morate da naučite da spremate: Pripremaju se lako, zdrava su, ukusna i ne goje
Foto: Printscreen/youtube

Prizovite mirise i ukuse Italije u svom domu i to sa 5 recepata koje možete spremati svaki dan u radnoj nedelji.

Parmigiana di melanzane

Potrebno je:

  • 5 manjih patlidžana - isečenih na jednake veličine i posoljenih
  • oko 680 sosa od paradajza
  • Ulje
  • Beli luk
  • so
  • Malo brašna
  • Mocarela 500 grama
  • Bosiljak
  • Parmezan

Priprema: Iseckani patlidžan posolite i ostavite da pusti vodu. Nakon pola sata ga operite i posušite krpom. Svako parče patlidžana uvaljajte u brašno, a potom ga ispržite u dubokom ulju. Izvadite iz ulja i dobro ocedite na paprinom ubrusu.

Dok spremate patlidžan, pripremite sos od paradajza. U jednu dublju šerpu na malo ulja prodinstajte beli luk. Zatim dodajte paradajz sos i kuvajte oko pola sata dok se sos ne smanji, tj višak tečnosti ispari.

Kada ste pripremili i sos i patlidžan, uradite sledeće: u vatrostalnu činiju na dno stavite malo sosa od paradajza, potom stavite red patlidžana, pa red mocarele i parmezana i svežeg bosiljka, pa red patlidžana i sve dok ne potrošite materijal .Na vrh stavite mocarelu, parmezan i bosiljak. Zapecite u rerni na 170 stepeni celzijusa oko pola sata.

Kaneloni

Potrebno je:

  • Pakovanje kanelona
  • 2 glavice crnog luka
  • Mleveno meso
  • 2 šargarepe
  • začini po želji
  • Pavlaka za kuvanje.

Priprema: Na ulju predinstajte crni luk i šargarepu, sitno seckanu, a potom i mleveno meso i začine. Kada napravite fil njime napunite kanelone. Punjene kanelone poređajte u tepsiju pa zalijte pavlakom za kvuanje. Stavite u rernu i zapecite.

Toskanska piletina

Sasojci:

  • Pileća prsa
  • 1 glavica crnog luka
  • 5 čena belog luka
  • 1 grančica ruzmarina
  • pola šoljice sušenog paradajza
  • 1 šolja brašna
  • 1 kašika suve začinske paprike
  • so i biber
  • 1 kašika sušenog origana
  • 1 šolja belog vina
  • 1 šolja pilećeg bujona
  • 2 pune šake bebi spanaća
  • Pavlaka za kuvanje

Priprema: Piletinu uvaljajte u brašno i ispržite na malo ulja. Izvadite je iz ulja u kojem se pržila i ostavite je sa strane, a u tom ulju predinstajte beli i crni luk , pa dodajte seckan ruzmarin i začine. Zatim nalijte vino i vratite piletinu unutra. Kada uvri dodajte malo bujona i bebi spanać i sušeni paradajz. Zatim pred kraj nalijte malo pavlake za kuvanje i parmezana i sve poklopite. Ostavite da provri, a onda jednostavno poslužite.

Supa od belog luka

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 praziluk
  • 2 glavice belog luka
  • Majčina dušica
  • 2 krompira
  • Pileći bujon
  • svež peršun
  • pavlaka za kuvanje
  • prepečeni hleb

Priprema: Na malo ulja prodinstajte crni i beli luk, a potom i praziluk. Dodajte majčinu dušicu, krompir i pileći bujon tako da ogrezne sadržaj. Nakon 20 minuta kuvanja sve izblendirajte pa potom dodajte pavlaku za kuvanje. Poslužite sa prepečenim hlebom i svežim peršunom.

Italijansko seljačko jelo

Potrebni sastojci:

  • Špagete
  • Slaninica
  • kačkavalj
  • jaja
  • kisela pavlaka
  • neutralna pavlaka
  • Beli luk

Priprema: Skuvajte špagete al dente. Zatim u tiganju prepržite slaninicu. Izvadite ih iz tiganja a u tom tiganju stavite kuvane špagete. U posebnoj činiji izemšajte jaje, pavlaku, neutralnu pavlaku i time prelijte špagete. Vratite u njih slaninicu i sve poslužite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs