Ako ste makar jednom bili u Turskoj, morali ste da probate lahmadžun, tanku lepinjicu nadevenu mesom i povrćem.

Recept za ovo pikantno jelo prenosi se s kolena na koleno, a lahmadžun se može poslužiti i za ručak i za večeru i služiti uz sezonsku salatu ili jogurt.

Trik je u tome da lepinjice budu tanke i hrskave, a nadev bogat i šaren.

shutterstock-2209103643.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 5 kašika ulja
  • 100 ml mleka
  • kafena kašičica suvog kvasca
  • soli po ukusu
  • 250 g mlevenog mesa
  • 500 g paprike
  • 400 g luka
  • 500 g paradajza
  • 5 kašika ajvara
  • biber, ljuta tucana paprika
  • veza svežeg peršunovog lišća

Priprema:

U posudu sipajte mleko, dodajte suvi kvasac, ulje i brašno, a onda i malo soli, pa zamesite testo. Ostavite posudu sa testom na stranu dok pripremate nadev.

Očistite i isecite luk, pa ga spustite u tiganj da se kratko izdinsta. Potom mu dodajte mleveno meso, a kad meso posvetli, dodajte očišćene iseckane sveže paprike i iseckan paradajz, pa nastavite sa dinstanjem. Smesa bi trebalo da bude mekana toliko da možete da je izmiksate u blenderu tako da dobije konzistenciju paštete.

Za ljubitelje pikantnih jela, lahmadžun će biti pravi izbor