ČUVENI TEMIŠVARSKI GULAŠ: Meso se topi u ustima, tajna ovog recepta je u 1 caki

Gastronomsko nasleđe Rumuna je izuzetno bogato, a njihova tradicionalna jela obiluju jakim začinima i izražajnim ukusima

Recepti
18:20h Autor:
ČUVENI TEMIŠVARSKI GULAŠ: Meso se topi u ustima, tajna ovog recepta je u 1 caki
Gulaš, Foto: Foto: Stil

Skroman način života rumunskog stanovništva tokom istorije uticao je na to da se razvije kuhinja koja je bazirana na jednostavnim, ali ukusnim sastojcima. Jela su često pripremana od sezonskih namirnica, što je rezultiralo raznovrsnim specijalitetima za svako doba godine. Očuvanje tradicionalnih recepata i metoda pripreme hrane postalo je važno za rumunsku kulturu i identitet.

Danas, rumunska kuhinja i dalje odiše autentičnim ukusima i obiljem raznolikih jela. Čuvena sarmalica, mămăligă (kukuruzni pire), mititei (začinjene mesne rolnice), i sarma (filovano kiselo zelje) su samo neka od jela koja se često nalaze na rumunskim trpezama. Takođe, tradicionalne poslastice poput mămăligi cu brânză (kukuruznog pirea sa sirom) ili papană (krofnice sa džemom i kiselom pavlakom) čine neodoljive poslastice koje često završavaju obrok.

Gastronomija Rumunije nije samo o hrani, ona je priča o istoriji, kulturi i zajednici. Ova jedinstvena mešavina ukusa i uticaja kultura čini rumunsku kuhinju neodoljivom destinacijom za sve ljubitelje hrane koji žele istražiti jedinstvene ukuse i priče koje su oblikovale ovu bogatu tradiciju.

Temišvarski gulaš

  • 200gr svinjetine sečene na kockice,
  • 200gr junetine sečene na kockice
  • 100 gr crnog luka,
  • 2-3 čena belog luka,
  • 3, 4 krompira
  • 2-3 mesnate sveže paprike,
  • ulje, voda i začini po potrebi,
  • biber i crvena tucana paprika,
  • ljuta paprika isečena na kolutove.

Priprema:

U dubljem tiganju na vrelom ulju, propržiti crni i beli luk pa dodati meso isečeno na kocke, kada se meso isprži, dodati i papriku sečenu na kolutove, a zatim krompir. Nakon što paprika omekša naliti vodom i ostaviti da se ukrčka, smanjiti temperaturu i ostaviti da se krčka na tihoj vatri. Kada meso postane rastresito umutite kašiku kukuruznog brašna sa malo vode. Dodati u gulaš po potrebi, u zavisnosto kakvu gustinu želite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs