Gulaš je svojevrsni specijalitete kojem gotovo niko ne može da odoli, međutim, veoma je bitno kako se sprema, posebno kako bi meso bilo što mekanije. Jednom prilikom čuveni mađarski kuvar Ištvan Sekelj otkrio je svoj provereno dobar recept po kojem ovaj omiljeni ručak pravi godinama.
Sastojci:
- 1,5 kg crnog luka
- 200 ml ulja
- 20 g soli
- 2,5 kg junetine
- 30 g začina za jelo
- 10 g bibera
- 50 g mlevene crvene slatke paprike
- 30 g mlevene crvene ljute paprike
- 5 g belog luka
-
Kako se priprema?
U veću šerpu dodajte ulje, kada se malo zagreje, dodajte crni luk koji ste prethodno isekli na kockice, a zatim beli luk da se sjedini.
Dinstajte ga dok ne dobijete želatin, tj. gustu masu. Iseckajte junetinu na kockice (2,5×2,5cm) i dodajte je u izdinstani luk, zatim nalijte vode toliko da prekrije meso.
Kada boja postane zlatna i kada ste sigurni da se luk lepo izdinstao, dodajte mlevenu crvenu papriku slatku, zatim ljutu, beli luk i ostavite da se kuva 3,4 sata na jako tihoj vatri. Kada voda ispari, dodajte je umereno, po jednu šoljicu. Kada se sve lepo progrška i jelo dobije gustinu - spremno je za degustaciju!