5 NAJBRŽIH JELA OD TIKVICA ZA CELU PORODICU: Pripremaju se veoma jednostavno, a svako ima posebasn ukus

Donosimo vam 5 najboljih recepata za jela sa tikvicama kkoji se veoma jednostavno spremaju.

Recepti
Autor:
5 NAJBRŽIH JELA OD TIKVICA ZA CELU PORODICU: Pripremaju se veoma jednostavno, a svako ima posebasn ukus
Foto: Profimedia

Tikvice se koriste u jako puno recepata, zato što ukus tikvice ne remeti ostale sastojke. Ono što je najbolje jeste što se uz sve kombinuju i što se veoma brzo pripemaju i to na milion načina.

Ukoliko nemate mnogo vremena za pripremu ukusnih obroka, onda su ovih 5 najbojih recepata sa tikvicama idealan izbor za vas.

1. GALETE OD TIKVICA

Tikvice
foto: Profimedia

Sastojci: 1 šolja sitno rendane tikvice (ne ljuštite, ne cedite, birajte mlade tikvice), 1/2 šolje kefira (može i kiselo mleko ili jogurt) , 1 jaje, 1/4 šolje ulja koje inače koristite, 1/4 šolje kukuruznog brašna (belo projino ili krupno žuto ono kao griz, a može i palenta), 1/2 šolje integralnog brašna (speltinog, pšenično, ječmeno, ražano ili ovseno), 1/3 kesice praška za pecivo, malo soli, biber i beli luk u granulama ( začini su po želji, može, a i ne mora).

Priprema: Pripremu testa započinjete rendanjem tikvice sitnije (sitnije od onoga za pitu od jabuka), izmerite otpilike potrebnu količinu, dodate kefir i jaje. Umutite tako sve viljuškom, dodate ulje, a onda i ostale sastojke. Sad već možete da uključite aparat za vafl, a može i onaj za galete, klasičan. Kada se ugreje premažete malo nauljenom četkicom i onda sipate masu. Peku se minut bez otvaranja i budu savršene, a vama opet zavisi od vašeg aparata, grejača, jačine i slično. Od ove količine se dobija otprilike 6 komada. Super su za poneti, umesto hleba i kao dodatak obroku.

2. PLJESKAVICE OD TIKVICA

pljeskavice od tikvica
foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 4 jajeta, 1 kg tikvica, 200-300 g mrvljenog sira, 2 dl kisele pavlake, 1,5 šoljica ulja, 200 g griza, malo brašna, kašičica peršuna, kesica praška za pecivo.

Priprema: Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite u đevđir da se ocedi voda. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i peršun. Oblikujte pljeskavice od smese i stavite u pleh na pek papir. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

3. PUNJENE TIKVICE

Punjene tikvice
foto: Printscreen Youtube / kuhinja za 10

Sastojci: 4 mlade tikvice, 300 g mešanog mlevenog mesa, 2 šargarepe, 3 glavice crnog luka, 1 kašičica mlevene paprike, po ukusu soli, 1/2 kašičice karija, 1/2 kašičice majčine dušice, 1/3 kašičice bibera, 1/2 kašičice bosiljka, po potrebi ulja

Priprema: Crni luk očistiti i saseckati na kockice. Šargarepu očistiti i narendati. U nauljenom tiganju staviti crni luk i šargarepu sa dodatkom soli i upržiti. Doliti po malo vode i krčkati dok povrće ne omekša. Kada se povrće upržilo, dodati mleveno meso i sjediniti sa povrćem. Zatim dodati začine, bosiljak, biber, kari i na kraju alevu papriku. Sjediniti začine sa smesom i pržiti sve zajedno još malo.

Tikvice preseći uzdužno i izdubiti ih manjom kašičicom. Sačuvati izvađeni deo tikvice i dodati smesi sa mlevenim mesom, pa sve zajedno izmešati. Unutrašnjost tikvice posoliti i napuniti smesom. Poređati tikvice u pleh, pokriti folijom i staviti u već zagrejanoj rerni na 200 C. Posle nekih pola sata, zavisno od jačine rerne, izvatiti iz rerne. Pažljivo skinuti foliju kako vas para ne bi opekla i vratiti u rernu na još 15-ak minuta da se zapeku.

4. POHOVANE TIKVICE

Pohovane tikvice
foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 2 veće tikvice (ili 3 manje), 3 jaja, 3 čena belog luka, 50 g sira (nije obavezno), brašno, so ili začin od suvog povrća, svež peršun, sveže začinsko bilje.

Priprema: Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.

5. MAFINI SA TIKVICAMA

Mafini sa tikvicama
foto: printscreen/youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Potrebno: 700 g rendanih svežih tikvica, 150 g otopljenog putera, kašičica šećera, kašičica soli, 2 jaja, 2 kašičice sode bikarbone, 700 g brašna, 200 g kačkavalja, malo mirođije.

Priprema: Zagrejte rernu na 170 stepeni. Izmešajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmešajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmešajte sa prethodnom smesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmešajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smesu u njih i pecite 25 - 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i ukrasite sa malo mirođije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs