Koliko god se trudili da pripremimo ukusno jelo, nekada rezultat nije onakav kakav smo želeli i očekivali.
Mnoge domaćice prave određene greške u pripremi namirnica i u samom kuvanju, a da nisu toga svesne.
Dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuva testenina
Mnoge domaćice dodaju ulje u vodu u kojoj kuvaju testeninu kako bi sprečile njeno lepljenje ili nekontrolisano ključanje.
Međutim, to nije dobra ideja ako testeninu planirate da poslužite uz sos jer će na ovaj način da se stvrdne zbog čega se neće dobro sjediniti sa sosom.
Bacanje vode u kojoj se kuvala testenina
Kada se testenina skuva često prospemo vodu u kojoj se ona kuvala , te testeninu ohladimo ispod mlaza hladne vode.
Ali, to je pogrešno! Zadržavanje vode u kojoj se testenina kuvala može da poboljša ukus jela. Ako ćete je sjediniti sa sosom, voda možeda pomogne da se svi sastojci bolje povežu, a tekstura bude konzistentnija.
Čuvaju zdravlje srca: Evo koja su najzdravija ulja za prženje i kuvanje!
Vreme pre prvog mešanja testenine
Veoma je važno da testeninu promešate odmah nakon što je ubacite u ključalu vodu. Tako ćete sprečiti njeno lepljenje jer testenina odmah ispušta skrob.
Odmrzavanje mesa pre pripreme
Kada izvadite meso iz zamrzivača najbolje bi bilo da ga ostavite malo na sobnoj temperaturi. U suprotnom, meso se neće ujednačeno ispržiti. Iznutra će ostati sirovo dok spolja dobijate zagorelu koricu.
Odmaranje mesa pre seckanja
Kada je meso termički obrađeno, većina sokova nalazi se u sredini komada. Kako bi se sokovi u mesu ujednačeno rasporedili, najbolje je sačekati neko vreme da se meso ‘’odmori’’.
Mešanje pirinča
Ako ne pripremate rižoto, pirinač je najbolje ne mešati. U suprotnom će se aktivirati skrob, te će pirinač biti kašast.
20 genijalnih trikova iskusnih domaćica za brže kuvanje i savršene obroke!
Podizanje poklopca za vreme kuvanja
Ako pirinač pripremate u loncu, najbolje je da ne podižete poklopac dok pirinač nije potpuno skuvan. Tako ćete izbeći rasipanje toplote zbog čega
može ostati manje kuvana na vrhu lonca u odnosu na dno.
Takođe, poremetiće odnos vlage u loncu zbog čega ćete dobiti suv pirinač.
Prženje hrane u ekstra devičanskom ulju
Tačka dimljenja ekstra devičanskog ulja je na niskom nivou. Stoga, ako odlučite da ispržite odrezak na ovom ulju, rizikujete neugodan miris i otpuštanje otrovnih supstanci.
Priprema sirove ribe
Ako ne sačekate da se sirova riba pre pripreme u tiganju potpuno osuši, nećete dobiti hrskavu zlatnu koricu.
Priprema zelenog lisnatog povrća
Kada operete bilo koju vrstu zelenog lisnatog povrća ostavite da se potpuno osuši. U suprotnom izgubiće ukus.
Evo kako najbolje da spremite mlade krompiriće: Spolja hrskavi, unutra meki i sočni! (RECEPT)
Dodavanje maslaca u pire
Ukusan pire ne možemo zamisliti bez dodavanja maslaca. Ali, stručnjaci upozoravanju da too može dovesti do povezivanja sa skrobom iz krompira.
Stoga, prethodno treba zagrejati maslac na tiganju dok se sasvim ne otopi.
Previše namirnica u tiganju
Kada pripremamo jelo za više ljudi, obično stavimo više sastojaka odjednom.
Ali, nismo svesni da prevelika gužva u tiganju isušuje namirnice.
Toplota se neće ravnomerno rasporediti, te jelo neće biti sočno kako biste želeli.
Dodavanje belog luka
Kako se beli luk brzo termički obrađuje, nikako ga ne treba dodavati na početku kuvanja kako bi ne biste uništili njegov ukus.
Nedovoljno zagrevanje tiganja
Pre pripreme jela, tiganj treba zagrejati nekoliko minuta. Ako to ne uradite, meso ili riba vam se neće dovoljno ispržiti.
Kuvanje koumpira pre pečenja
Stavljene sirovih krompira u rernu dovešće do toga da dobijete zagorelu koricu i sirovu unutrašnjost.
Stoga, da biste to sprečili, pre pečenja kratko prokuvajte krompir.
8 moćnih prednosti spanaća: Čuva srce i smanjuje rizik od dijabetesa!