saveti stručnjaka

Čuvaju zdravlje srca: Evo koja su najzdravija ulja za prženje i kuvanje!

U nastavku pročitajte koje vrste ulje treba da koristite u pripremi jela

Fitnes & Nutricija
Autor:
Čuvaju zdravlje srca: Evo koja su najzdravija ulja za prženje i kuvanje!
Foto: Shutterstock

Zamena za profil masnih kiselina za omega 3 i omega polinezasićene masti kojih ima u ulju čuva zdravlje srca, tvrde naučnici.

Američka organizacija za srce predlaže da biramo ulja koja sadrže manje od četiri grama zasićenih masnoća i da izbegavate sve što sadrži delimično hidrogenirana ulja ili trans masti.

"Nije baš lako reći koje ulje je najzdravije. Profil masnih kiselina ulja - ili vrsta masti koju sadrži - je važan prehrambeni atribut na koji treba obratiti pažnju", rekao je Kris Sollid, dijetetičar i viši direktor prehrambenih komunikacija za refinery29.com.

Takođe, pravo ulje za vas zavisi od ukusa koji preferirate i načina kuvanja koji koristite za jelo.

Neka ulja imaju nižu tačku dima (temperatura pri kojoj puši ulje) od drugih, tako da nisu prikladna za određene tehnike kuVanja koje zahtevaju veliku toplotu.

S obzirom na sve što znamo o uljima, evo onih za koja se zna da deluju na zdravlje vašeg srca:

Maslinovo ulje

U mediteranskoj ishrani glavno je maslinovo ulje koje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama koje se često nazivaju "dobrim" ili "zdravim" mastima.

Kad odaberete maslinovo ulje, opredelite se za "ekstra devičansko", što znači da je manje obrađeno i rafinirano.

Riblje ulje za zdrav život: Čuva mentalno zdravlje, jača srce, smanjuje rizik od moždanog udara!

foto: Shutterstock

Kanolino ulje

Kanolino ulje, koje je ulje dobijeno iz biljke kanola, ima pomalo lošu reputaciju, jer su neki proizvodi izrazito prerađeni. Ali ulje kanole je bogato mononezasićenih masti, a malo zasićenih masti. Takođe, ima veću dimnu tačku od, recimo, maslinovog ulja ili maslaca.

Kukuruzno ulje

Uz visok nivo omega-6 masnih kiselina, kukuruzno ulje je iznenađujuće hranjiva alternativa za kuvanje na visokim temperaturama. Iako u procesu stvaranja kukuruznog ulja gubite mnoge hranjive materije u kukuruzu, ono sadrži i antioksidanse poput vitamina E.

foto: Shutterstock

Sojino ulje

Još jedna sjajna opcija za kuvanje na visokim temperaturama, sojino ulje sastoji se od polinezasićenih i mononezasićenih masti.

10 stvari koje će se desiti ako svaki dan uzimate riblje ulje

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs