Vrhunski ukus, brojni benefiti

Zimsko varivo po receptu stručnjaka za ishranu: Ovako se sprema ručak za podizanje imuniteta!

Osim što unosi raznolikost u svakodnevnu ishranu, variva donose i ključne benefite za organizam

Recepti
Autor:
Zimsko varivo po receptu stručnjaka za ishranu: Ovako se sprema ručak za podizanje imuniteta!
Foto: Profimedia

Dodavanjem sezonskih namirnica,variva su obrok koji možete da pripremate cele godine, ali toplota ovog jela najpogodnija je za hladne zimske dane.

Ipak, odabirom nekih namirnica i načinom kuvanja, možemo da utičemo na konačnu hranljivu vrednost variva. Kako da svaki tanjir variva bude bogat nutritivnim vrednostima i ukusom, otkriva magistar nutricionizma Anja Vukomanović za portal Ordinacija.hr.

"Osim što su nam variva među prvim asocijacijama kad pomislimo na hladne zimske dane, ona se odlično uklapaju u pojam pravilne ishrane. Priprema variva je vrlo jednostavna, a mogu biti kompletan i nutritivno vredan obrok ukoliko su pripremljena od raznovrsnih namirnica. Osim toga, topla variva mogu odlično da zagreju organizam i deluju opuštajuće, ali i doprinose održavanju adekvatnog hidratacijskog statusa organizma tokom zimskih dana", objašnjava dr Vukomanović.

Kombinacija raznovrsnih namirnica ono je što variva čini delom pravilne ishrane, a kako bi svako varivo bilo kompletan i nutritivno vredan obrok, postoje neki ključni saveti vezani za samu pripremu.

Kombinovanje namirnica

"Najveća prednost pripreme variva je opcija kombinovanja raznovrsnih namirnica čime se postiže raznolikost u svakodnevnoj ishrani. Vodite se time da vaše varivo bude bogato povrćem i sadrži žitarice celog zrna. Ukoliko želite da varivo dodatno nutritivno obogatite, kuvajte ga s komadom nemasnog mesa, a kao izvrstan izvor aminokiselina mogu poslužiti mahunarke", ističe nutricionista.

5 najprljavijih namirnica koje jedemo baš svaki dan: Izvor zaraza i opasnih bakterija!

foto: Shutterstock

Ipak, zamka u pripremi variva upravo je i njihova najveća prednost. Naime, zbog velike količine raznovrsnih namirnica često se dogodi da se neke namirnice previše termički obrade i naposletku izgube svoju prehrambenu vrednost. Kako se to ne bi dogodilo, nutricionista Vukomanović predlaže sledeće:

"Tokom pripreme variva trebalo bi da pripazite na vreme termičke obrade pojedinih namirnica. Ne zahtevaju sve namirnice jednaku dužinu kuvanja te bi ih, u skladu s tim, trebalo postupno dodavati u varivo koje pripremamo. Ako pripremamo varivo s heljdom ili ječmom, sveže povrće najbolje bi bilo dodati naknadno, odnosno pred kraj kuvanja žitarica, kako ne bi izgubilo na svojoj prehrambenoj vrednosti", kaže doktorka.

Osim što unosi raznolikost u svakodnevnu ishranu, variva donose i ključne benefite za organizam.

"Povrće i grahorice izvrstan su izvor vlakana i fitohemikalija. Osim toga, mahunarke su bogate aminokiselinama i rezistentnim skrobom pa je osim pasulja u ishranu dobro dodati leblebije, sočivo i grašak. Varivu možete dodati i kiselu repu ili kupus koji su, osim vlaknima, bogati vitaminom C i bakterijama s probiotičkim delovanjem", tvrdi nutricionista.

Ukoliko niste neki ljubitelj variva, porciju zdravlja potražite u njihovim alternativama, a nutricionista smatra kako alternativa varivima mogu biti bistre i guste supe.

Zgusnite varivo pasiranjem povrća

Iako su najfinija variva ona koja nas podsećaju na detinjstvo, neki klasični načini pripreme variva mogli bi se unaprediti.

"Ukoliko volite da bude gusto i to činite pomoću zaprške, možete je pripremiti na maslinovom ulju ili varivo zgusnuti brašnom razmućenim u vodi. Osim brašnom, varivo se može zgusnuti pasiranjem jednog dela skuvanog povrća i dodavanjem sitno mlevenih ovsenih pahuljica ili žitarica celog zrna, kao što je ječam. Takođe, preporuka je da smanjite dodavanje soli pri kuvanju variva i koristite sveže začinsko bilje kako bi varivo ostalo jednako ukusno. Varivu možete dodati i kajenski biber, beli luk i đumbir kako biste se dodatno "zagrejali", ali i podstakli jačanje imunog sistema", zaključuje nutricionistica.

Otkud vam ideja da ne sme da se jede posle 18 h: Najpoznatiji stručnjak za mršavljenje otkriva pravi uzrok gomilanja masti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs