Stručnjaci otkrili

Odlika malih genija: Levoruka deca su natprosečno inteligentna!

To što je dete levoruko nema nijednu lošu stranu - i oni mogu da nauče da imaju čitak rukopis, samo je važno naučiti ga da prilikom pisanja pravilno postavi ruku
Vaše dete & vi
16:36h Autor:
Odlika malih genija: Levoruka deca su natprosečno inteligentna!
Foto: Shutterstock

Urođena "opredeljenost" za levu ili desnu ruku postaje vidljiva nakon 6. meseca života, a najkasnije do četvrte godine deteta. Roditelji često forsiraju levoruku decu da koriste desnu ruku, ali, stručnjaci se sa tim nikako ne slažu.

Podaci brojnih istraživanja govore da su levoruka deca često natprosečne inteligencije. Da li ste znali da su levoruki bili i Napoleon, Albert Ajnštajn, Leonardo Da Vinči i Pablo Pikaso?!

Osim toga, lekari su složni da levoruka deca koju neko prisiljava da koriste desnu ruku, mogu imati problema sa koncentracijom, uz brojne negativne efekte po psihu, ali i motoriku, govor, intelektualni razvoj i karakter.

Sa druge strane, to što je dete levoruko nema nijednu lošu stranu - i oni mogu da nauče da imaju čitak rukopis, samo je važno naučiti ga da prilikom pisanja pravilno postavi ruku.

Ljudski mozak je podeljen na levu i desnu hemisferu. Leva je dominantnija i kontroliše i upravlja informacijama koje dobija iz desne strane tela, a desna hemisfera kontroliše i upravlja informacijama sa leve strane tela. Kod levorukih je situacija obrnuta i dominantna je desna hemisfera.

Prema naučnim istraživanjima, levoruke osobe su češće talentovane za precizne sportove, matematiku i umetnost, a na svetu ih je svega 5 odsto.

Levorukost se lako i rano može uočiti - dovoljno je da obratite pažnju kojom rukom dete poseže za predmetima, a zapamtite da ne postoji ni jedan valjani razlog da pokušavate da ga pretvorite u dešnjaka.

Kako Japanci u školi od dece prave ljude: Snimak koji je osvojio svet! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs