Važan trenutak

KAKO ODVIKNUTI DETE OD PELENA: Montesori metod u tri koraka!

Ključna komponenta Montesorija je praćenje deteta odnosno posmatranje fizičkih i psihičkih znakova spremnosti

Vaše dete & vi
Autor:
KAKO ODVIKNUTI DETE OD PELENA: Montesori metod u tri koraka!
Foto: Shutterstock

Naučiti dete kako uspešno da koristi nošu je prekretnica i za mališane i za roditelje. Stejsi Kane, Montesori učiteljica i mama s troje dece, vodila je mnoge porodice kroz ovaj proces s minimalnom dramom fokusirajući se na Montesori pristup učenja.

Umesto materijalnih nagrada, Montesori pristup učenja usredsređuje se na detetovu unutrašnju motivaciju i ponos koji proizlazi iz samostalnog korišćenja toaleta. Ovo su saveti ovakvog pristupa:

Ključ je paziti na znakove

Svako dete je jedinstveno pa ne postoji čarobno vreme kad će se odviknuti od pelena. Ključna komponenta Montesorija je praćenje deteta odnosno posmatranje fizičkih i psihičkih znakova spremnosti, kaže Stejsi.

Telesni znakovi uključuju samopouzdanje u hodanju. Možda ćete takođe primetiti da duže vreme imaju suvu pelenu. Ako je psihološki spremno, moglo bi se zainteresovati kada vi ili drugi članovi porodice koristite toalet ili vam reći kada treba da im promeniti pelenu.

Beba na noši
foto: Shutterstock

Uredite kupatilo i za njih

U kupatilo postavite nekoliko predmeta veličine deteta. Unapred pripremite njihov prostor, dok su još u pelenama, savetuje Stejsi. U ovaj prostor možete uključiti dodatni veš, maramice, korpu s nekoliko knjiga i produžetak za stolicu ili slavinu za nezavisno pranje ruku. Davanje autonomije detetu u tom procesu pomoći će da bude voljan učesnik.

Pripremite se za veliki dan

Kad budete spremni da skinete svom mališanu pelene, nema povratka. Moraćete ostati dosledni u svom pristupu kako ne biste zbunili dete. Ako je moguće, neka to bude za vikend kada ne budete morali nigde da idete. Pre toga, razgovarajte s detetom o prelasku na donji veš. Zatim, obaveštavajte dete da je vreme za korišćenje noše svakih sat vremena. Svaki neuspeh iskoristite za savete i podršku, dodaje Stejsi, a piše Insider.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs