DA LI I VAMA PONEKAD DOĐE DA ČUPATE KOSU S GLAVE?

ONI SKAČU, VRIŠTE, SVAĐAJU SE - I PO KO ZNA KOJI PUT VIČU "MAMA": Kako da sačuvate zdrav razum dok podižete svoju decu?

Postoji izreka koja kaže – dani su dugi, ali su godine kratke. Sigurni samo da će sve mame male dece razumeti o čemu pričamo!

Vaše dete & vi
Autor:
ONI SKAČU, VRIŠTE, SVAĐAJU SE - I PO KO ZNA KOJI PUT VIČU "MAMA": Kako da sačuvate zdrav razum dok podižete svoju decu?
Foto: Thinkstock

Kada postanete majka, definitivno shvatite suštinu ove izreke. Koliko puta ste držeći bebu u rukama po ceo dan odbrojavali minute dok vaš suprug ne dođe kući sa posla, samo da biste mogli nekoliko minuta da provedete sami u kupatilu? Majčinstvo je bez svake sumnje najdivniji, ali i najizazovniji "posao" na svetu.

Ako se osećate preopterećeno, konstantno ste pod stresom i želite više puta u toku dana da počupate kosu sa glave, nastavite da čitate. Otkrivamo vam u našoj galeriji kako da ukrotite rolerkoster zvani majčinstvo i sačuvate zdrav razum dok podižete svoju decu.

UNESITE MALO VIŠE SEBE U SVOJ DAN

Ovo bi moglo zvučati kao nemoguć zadatak, ali ako odvojite vreme za brigu o sebi, videćete da ste u stanju da ne samo uradite više, već i da budete smirenija i zabavnija mama. Svakog dana odvojite nekoliko minuta samo za sebe. Učinite nešto samo za svoju dušu. To ne mora biti ništa veliko i specijalno, već nešto što će vam jednostavno goditi. Napravite sebi toplu kupku, započnite sa čitanjem zanimljive knjige, bavite se jogom ili trčanjem.

ZAPOČNITE JUTRA SA DOBRIM PLANOM

Jutra znaju da budu najteža i najhaotičnija od svih delova dana. Pomozite sebi i napravite plan za svako novo jutro. Kada znate šta treba da uradite bićete organizovaniji i brže ćete izvršavati svoje zadatke. Ne očekujte od sebe više od onog što ste spremni da date. Jutra služe za buđenje, grljenje, doručak i spremanje za izlazak iz kuće. Ostatak poslova ostavite za druge delove dana. Rasteretite svoje jutro i bićete sebi zahvalni na tome.

UNESITE VIŠE IGRE U SVOJ DAN

Jedna od stvari koje majčinstvo čine tako izuzetnim je činjenica da imate priliku da se igrate, a da vam niko za to ne zamera. Dozvolite sebi da u toku dana zaboravite na sve drugo i da se posvetite igri sa vašim mališanima. Nije potrebno da se sa njima igrate satima, ali jeste da odvojite malo vremena za njihove i vaše zajedničke avanture. Unošenjem igre u vaš život, činite ga zabavnijim i sebi i svojoj deci.

OLABAVITE MALO SVOJ DNEVNI RASPORED

Svaka majka želi da joj deca budu čista, zdrava i dobro uhranjena. Samim tim, svo to ribanje, hranjenje i negovanje ima smisla. Međutim, ne bi trebalo da dozvolite da vam ceo dan odlazi na to. Zapamtite da će prljavih sudova uvek biti, kao i prljavog veša, i možda niste stigli da usisate kuću već nedelju dana, ali ako ste umesto svega toga vodili svoju decu na igralište, jeli sa njima sladoled u parku i čitali im knjigu pred spavanje – vredelo je. Dozvolite da vam manje bitne stvari “iskliznu” sa liste dnevnih zaduženja.

IZAĐITE IZ KUĆE

Svako bi popustio pod pritiskom da je po ceo dan između 4 zida sa jednom bebom u rukama ili tri mališana vrtićkog uzrasta. S toga presecite opterećenje izlaskom iz kuće. Igrajte se sa decom u dvorištu, povedite ih u šetnju ili pođite do obližnjeg parkića. Udisanje svežeg vazduha je smirujuće za vas, a aktivnosti na otvorenom su produktivnije za svu tu energiju koju deca imaju.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs