LOŠI ZA NJIHOVO DOBRO

3 DOBRA RAZLOGA DA BUDETE LOŠ RODITELJ: Da li vaše dete STVARNO mora da ima časove tenisa, baleta, klavira, jezika...?

Niko od nas se ne rađa sa priručnikom o roditeljstvu, to je škola koju učimo u hodu, a biti roditelj u savremenom dobu je vrlo nezahvalna i izazovna uloga.

Vaše dete & vi
Autor:
3 DOBRA RAZLOGA DA BUDETE LOŠ RODITELJ: Da li vaše dete STVARNO mora da ima časove tenisa, baleta, klavira, jezika...?
Foto: Thinkstock

Osim što se svojski trudite da odradite dobar posao, uvek će biti onih koji vam govore da to ne radite dobro i da bi trebalo malo više da se potrudite. U principu spadate u dobre ili u loše roditelje. Ako uzmemo za primer dečije igralište, dobri roditelji su oni koji na njemu uvek paze na bezbednost deteta, ističu koliko je gledanje televizije štetno za decu i nastoje da svaku aktivnost pretvore u životnu lekciju.

S druge strane, loši roditelji su zaokupljeni i drugim stvarima osim dece i u očima dobrih oni decu „zanemaruju“. Neoprezni su, hrane decu industrijski uzgojenim borovnicama, puštaju ih da provode sate pred malim ekranima, oblače im garderobu koja nije 100% pamučna i na sebi ima likove iz crtaća. Ako uporedite ove dve krajnosti, lako je izvesti zaključak kojoj grupi bi bilo bolje da se priklonite. Međutim, danas vam otkrivamo zašto je dobro biti LOŠ roditelj:

DECA "LOŠIH" RODITELJA IMAJU PREDSTAVU O TOME ŠTA JE NEZAVISNOST

Koliko puta su vaši roditelji sedeli na klupi u parku dok ste se vi igrali kao dete? Jednom, nijednom? Generacija koja je odrastala 80-tih, ne pamti zabrane koje su danas aktuelne. Deca su dane provodila na otvorenom, u stalnim avanturama i roditelji su verovali da su dovoljno sposobna da se brinu o sebi. Starija braća i sestre su bili zaduženi za one mlađe, i nije bilo GPS uređaja na dečijim zglobovima. Deca su se penjala po drveću, vozila bicikle, trčala, padala i ustajala, i iznad svega bila srećna. Rizikujući da budete optuženi za zanemarivanje svoje dece, ako se usudite da budete loš roditelj, vi dajete detetu priliku da sazna šta je nezavisnost.

DECA "LOŠIH" RODITELJA IMAJU VREMENA ZA SEBE, A IMATE I VI

Sećate li se kada su vaši klinci polazili u vrtić? Koliko puta vam je njihov plač slomio srce na rastanku? Iako ste bili svesni da ne radite ništa loše, želeli ste da ga uzmete u naručje i odnesete kući. Jedan od brojnih razloga zbog kojih je helikoptersko roditeljstvo loše je taj što vam izvlači i poslednji atom snage. Na kraju dana ni vi nemate snage, a nema ni dete. Ono nije ispunilo svoju želju za vama iako je bilo da vama ceo dan, a vi ste na sebe zaboravili. Ako ste zaokupljeni lebdenjem nad detetom, vi lagano gubite sliku o sebi i o sposobnosti vašeg deteta bez vas.

DECA "LOŠIH" RODITELJA NISU PREOPTEREĆENA AKTIVNOSTIMA I NE GUŠE SE U OBAVEZAMA

Nejasno je zapravo šta se to tačno dogodilo i kako je postalo „obavezno“ da dete od 3 godine nedeljno „mora“ da ima časove plivanja, baleta, klavira, pevanja, slikanja, kao i stranog jezika. Na rođendanima dece sa kojom vaš mališan ide u vrtić, verovatno ćete čuti nestvarne priče o tome koliko aktivnosti nedeljno očekuje neku decu. Ovakvi roditelji se zapravo plaše da će njihovo dete biti u nepovoljnom položaju u odnosu na drugu decu, ako „na vreme“ ne krene sa svim „neophodnim“ aktivnostima. Osim toga oni smatraju da ih na taj način drže podalje od malih ekrana. Ali, istina ne može biti dalja. Oni ih na ovaj način drže dalje od sebe i ne dopuštaju im da slobodno istražuju i budu deca. Ako je svaki detetov sat u toku nedelje isplaniran, ono će biti izgubljeno prvom prilikom kada shvati da nema neku obavezu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs