PRAVILA RODITELJSTVA

Psiholozi upozoravaju: Ovim rečenicama nesvesno rušite sreću i samopouzdanje deteta!

Dobro razmislite pre nego što uputite kritiku detetu, jer neke reči mogu da ostave ozbiljne posledice na njihovo samopouzdanje

Vaše dete & vi
Autor:
Psiholozi upozoravaju: Ovim rečenicama nesvesno rušite sreću i samopouzdanje deteta!
Foto: Shutterstock

Reči mogu da povrede više od bilo čega, a naročito mogu da budu loše protumačena ukoliko su upućene deci. Roditelji neke fraze nikako ne bi smeli da koriste. Ovim rečenicama ćete samo narušiti samopouzdanaje deteta koje će na kraju izrasti u nesigurnu osobu.

Čak iako su izrečene kao šala, one mogu da naprave ozbiljne probleme tokom odrasranja.

Dobro razmislite kada sledeću put krenete da izgovarate ove rečenice:

Previše burno reaguješ

Bez obzira koliko ste sigurni da je ponašanje vašeg deteta dramatično, ne treba to tako da etiketirate. Kada dete pokušava da se izrazi svoja osećanja vrlo često ne zna kako to da uradi, pa njegova reakcija može da izgleda previše burno. Gledajući svoje roditelje deca uče da upravljaju svojim osećanjima. Ako deca budu odrastala u okruženju koje njihova osećanja smatra nevažnim, imaće manji osećaj sopstvene vrednosti.

Ne misliš to što si rekao

Čak i ako vam dete uputi rečenicu tipa “ne volim te”, ili još gore “mrzim te”, važno je da ne odbacujete njegova osećanja. Najgora stvar koju u tim situacijama možete reći detetu jeste da ono tako zapravo ne misli. Zadatak roditelja je da uvaži osećanje deteta čak i kada se ne slažu.

Zašto ne možeš da budeš malo više poput brata/sestre

Rivalstvo među braćom i sestrama često je nesvesno podstaknuto delovanjem roditelja. Konstantno isticanje pozitivnih strana jednog deteta nasuprot negativnom ponašanju drugog može dovesti do rivalstva pa čak i mržnje među braćom i sestrama.

To što radiš je glupo

Toliko naivna fraza, a toliko štetna po dečiju psihu. Deca su sklona da poveruju svemu što im roditelji kažu, pa je isto i u ovom slučaju. Ako detetu ponavljate da je glupo ili da je neki njegov postupak glup, ono će vam poverovati na reč i odrastati sa ubeđenjem da uvek greši.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs