roditelji, pročitajte

5 životnih lekcija koje svaka devojčica treba da nauči do puberteta!

U nastavku saznajte kako čemu treba da naučite svoju ćerku do puberteta

Vaše dete & vi
16:59h Autor:
5 životnih lekcija koje svaka devojčica treba da nauči do puberteta!
Foto: Shutterstock

Pubertet je doba kada dete počinje da se oblikuje u odraslu osobu, i fizički i mentalno. Dok fizičke promene dolaze same od sebe, u mentalnim promenama deteta koje ulazi u vrlo osetljiv adolescentski period života veliku ulogu imaju i roditelji.

Ukoliko vaša ćerka usvoji postoji pet važnih "lekcija" u tinejdžerskom dobu, lakše će se nositi sa svim promenama i snalaziti kroz život.

Kako da iskazuje osećanja i nosi se s njima

Žene lakše od muškaraca izražavaju osećanja, ali svaka devojčica do svoje 13. godine treba da nauči kako da je osećanja previše ne preplave, odnosno kako da u svakoj situaciji sačuva razum. Preplavljenost osećanjima znači nemogućnost racionalnog donošenja odluka.

Dakle, roditelji bi svoju ćerku trebalo da nauče barem osnove emocionalne inteligencije pre nego što uđe u pubertet, te to znanje kasnije može da nadograđuje.

Na taj način lakše će se nositi sa svim neobjašnjivim osećanjima

koji preplavljuju decu u tom uzrastu, poput sreće, nerboze, uzbuđenja, straha, ljutnje, frustracije ili zbunjenosti.

Zašto svaki roditelj mora da bude malo sebičan: Ovakvi ne valjate ni sebi, ni mužu, ni deci!

foto: Shutterstock

Kako da se nosi sa neuspehom

Mnogim devojčicama u pubertetu je najvažnije da se uklope u okolinu i da svi o njima misle najlepše. Kada naiđu na ne prihvatanje od drugih, to ih može pogoditi.

Takođe, mogu se osećati kao da su nekoga izneverili i da nisu dovoljno dobre, a to može uzrokovati depresiju.

Stoga, roditelji treba svoju ćerku da nauče kako da prihvati neuspeh pre nego što napuni 13. godina. Potrebno joj je objasniti da se svaki čovek u životu suočava s neuspehom i da će je takva iskustva ojačati kao ličnost.

Ne sme biti prestroga prema sebi jer bez neuspeha nema ni uspeha.

Kako da zavoli svoje telo

U svetu gde se veluča idealan i nerealan fizički izgled, nije lako naučiti svoje decu kako da vole svoje telo onakvo kakvo jeste. Devojčica treba da se bavi sportom i da razvija pozitivnu sliku o svom telu.

Fizička aktivnost daće joj snagu i izdržljivost, a ne samo izgled. Osim toga, dobiće na samopouzdanju.

Kako da uči iz prijateljstva

Devojčicama je u ovom uzrastu bitno drugarstvo, a roditelji treba da je nauče da iz njih uči, te da ne izgubi samu sebe i svoj duh.

Bliski odnosi s drugim ljudima pomažu im da nauče da prave kompromise i postavljanju granice.

Kako da se nosi sa vršnjačkog nasilja

Nijedan roditelj ne želi da je njegovo dete žrtva vršnjačkog nasilja ili bilo kojeg drugog oblika nasilničkog ponašanja.

Rešavanje ovog velikog problema uključuje mnoštvo faktora: komunikaciju, prijateljstvo i emocionalnu inteligenciju roditelja.

Devojčice često vrše nasilje jer ne znaju da se nose sa svojim osećanjima. A devojčice koje su žrtve ne znaju da se odbrane, te se osećaju nemoćno.

U oba slučaja uključenost odraslih u rešavanje problema je ključna, a najbolje bi bilo kada bi se već na samom početku sprečilo.

Kada dete udara, grize ili grebe: Ovako treba da postupite! Ovo je jedina ispravna reakcija!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs