Detocentrizam

Zašto svaki roditelj mora da bude malo sebičan: Ovakvi ne valjate ni sebi, ni mužu, ni deci!

Dozvoliti da se svaki sekund vašeg života vrti oko dece najveća je greška

Porodica 15.05.2020. - 13:36h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Da li sve svoje vikende provodite zabavljajući decu? Idete na odmor samo na mesta koja imaju akva park ili igrališta? Ne možete da se setite kada ste poslednji put bili u bioskopu ili otišli na piće s prijateljima?

 

Možda ste razvili detocentrizam!

 

Detocentrizmom se smatra kada je život cele porodice fokusiran samo na dete. Obično pogađa hiperodgovorne roditelje koji se fokusiraju samo na dete i pritom potpuno zaboravljaju na sebe i svoje potrebe i želje.  

Vodeći psiholozi ističu da se detetu treba posvetiti, da mu treba dozvoliti da izražava emocije, ali istovremeno treba zadržati granice i porodičnu hijerarhiju.

Kako izbeći detocentrizam

 

Ako osećate da vam dete okupira bukvalno čitav život, da je sva pažnja usmerena samo ka njemu, razmislite da li je vreme da izrazite makar malo egoizma.

 

Ako želite da odgajite srećno i dobro dete, pre svega brinite o sebi. Nemojte misliti da je ugađanje i sebi roditeljski greh. Naprotiv, ovakav pristup učiniće celu vašu porodicu srećnom, a vašem, detetu dati primer da i ono u budućnosti brine o sebi. Upsut, sprečićete dete da se razvije u egoistu, jer ga nećete naučiti da su samo njegovo potrebe važne.

 

Lekcija Vladete Jerotića svim roditeljima: Kako da suzbijete gordost i zavist kod dece!

foto: Shutterstock

Roditelji koji ne brinu o sebi nisu dobar primer za dete, a da biste promenili situaciju, počnite od sledećeg:

 

1. Zakazali ste detetu redovan pregled kod lekara. Zakažite ga i sebi, naročito ako osećate neke tegobe!

 

2. Kupite sebi novu odeću. Nema razloga da vi idete u iznošenim stvarima, a da dete ima nebrojeno pantalona i majica koje neće ni stići da iznosi (roditelji su ovome često skloni).

 

3. Svaki roditelj vodi računa da dete legne na vreme, kako bi imalo dobar i kvalitetan san. Ne zaboravite da je to potrebno i vama!

 

4. Upisali ste dete na sport jer je to dobro za zdravlje? I vama treba sport iz istog razloga!

 

5. Želite da vaša deca imaju prijatelje? Negujte i vi svoja prijateljstva! Naučite ih kroz lični primer zašto su prijatelji važni i da ih ne treba zapostavljati!

 

Vaša obaveza, osim da budete dobar roditelj, jeste i da naučite dete šta znači biti srećan čovek. Ne učite decu da budu robovi, time što ćete vi biti rob.

 

Budite srećan i malo sebičan roditelj - tako ćete i deci više valjati, ali i trajati!

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs