Pročitajte

Lekcija Vladete Jerotića svim roditeljima: Kako da suzbijete gordost i zavist kod dece!

I jedno i drugo se stiče još u ranom detinjstvu

Vaše dete & vi 12.05.2020. - 15:11h Autor: Zelena učionica
Foto: Youtube Printscreen / Porodicni Bukvar

Dr Vladeta Jerotić naučio nas je mnogo o vaspitanju, ljubavi, životu. U ovom kratkom videu govori o zavisti i tome kako ona nastaje.

 

"Treba hvaliti samo decu, eventualno adolescente. Hvaljenje odraslih samo pojačava gordost i zavist. Pitao sam jednog našeg episkopa, šta je gore – gordost ili zavist. Rekao mi je da je zavist gora, jer se gordost da korigovati u toku života, a zavist teško. To je najverovatnije zato što i jedno i drugo počinje u ranom detinjstvu.

Ja sam nešto važno u Engleskoj naučio. Tamo dete kad nešto ne uradi dobro, majka i otac mu smireno pokažu ponovo. Ako dete ponovo ne uradi dobro – mislite da podižu na njega glas? Ne, ponovo mu smireno objasne. Zašto ne možemo i mi tako, već: Eto, treći put ti objašnjavam, a ti ne razumeš! Šta će od tebe biti?


Zavist je potpuno prirodna i normalna stvar. A kontrolisati zavist je najteže kad je dvoje dece. Kad je troje, četvoro to je ređe problem. Kad je dvoje onda je veća borba za ljubav oca ili majke i veći strah da je ono drugo više voljeno."

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...