SVAKA ŽENA MORA DA JE IMA

Veruje se da svaka žena mora da ima ovaj neobičan cvet: U čijem domu se nađe imaće život ispunjen srećom!

Domu koji ima ovu biljku nikad neće faliti ljubavi i uspeha

Enterijer
Autor:
Veruje se da svaka žena mora da ima ovaj neobičan cvet: U čijem domu se nađe imaće život ispunjen srećom!
Foto: Shuterstock

Za ovu biljku, neobičnog imena, vezana je zanimljiva priča. Veruje se da cvet "ženska sreća" donosi sreću, naročito u ljubavi, njenoj vlasnici.

Ako neudatoj devojci poklonite spatifilum, kako se još naziva ovaj cvet, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život.

Legenda kaže da ovo saksijsko cveće ima zaista magičnu moć: Usamljenim devojkama pomaže da upoznaju svog bračnog partnera, udatim ženama da poboljšaju odnose u porodici, a onim ženama koje sanjaju o deci, daje radost materinstva. Ko god bi u kuću uneo ovu biljku, sa njom je došla i velika sreća.

Od davnina je ova biljka najbolji poklon za ženu. Žene, koje su već okusile sreću, donosile su svojim, manje srećnim drugaricama pelcere spatifiluma da bi i one, takođe, doživele magićnu moć ove biljke.

foto: Shuterstock

Ona nema stablo – listovi su ovalni ili kopljasti i rastu direktno iz zemlje. Ako “Ženska sreća” odluči da cveta, primetćete pupoljak na prvom malom klipu duge stabljike, a tek onda, uz odgovarajuću negu, pretvara se u prelepi beli cvet. Najbolje je čuvati biljku na temperaturi od najmanje 18 stepeni, a idealno bi bilo da bude 22-23 stepeni u prostoriji u kojij se čuva. Potrebno je zaštititi je od hladnoće i promaje. “Ženska sreća” zahteva zalivanje tokom cele godine. Pokušajte da sipate manje vode tokom zime - kako ne bi zamrzao koren. Pošto je Spatifilum tropska biljka, potrebno je da je dobro natopite vodom, a onda ostavite da se zemlja osuši.

Ako biljci nedostaje vode, to će vam i sama pokazati tako što će joj lišće malo klonuti, pa je tada obavezno zalijte. Spatifilum generalno voli vlažnost vazduha.

Biljka ne zahteva svetla mesta, jer je senovita, a najbolje je držati je na dva metra od prozora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs