PAŽLJIVO PROČITAJTE

7 JASNIH ZNAKOVA DA STE LOŠ RODITELJ: Ako vaše dete izraste u nesigurnu osobu, vi ste krivi!

Psiholozi tvrde

Vaše dete & vi
Autor:
7 JASNIH ZNAKOVA DA STE LOŠ RODITELJ: Ako vaše dete izraste u nesigurnu osobu, vi ste krivi!
Foto: Shutterstock

Deca su ogledala svojih roditelja. Naša deca će usvojiti obrasace ponašanja koja vide od nas. Više od reči na njih utiču naša dela. Ako dete izraste u nesigurnu, ogorčenu osobu, sami ste krivi, tvrde psiholozi.

Mnogi roditelji iz želje da ugode detetu prave kardinalne greške.

Ovo je 7 jasnih znakova da ste loš roditelj:

1. Ukoliko vaše dete izrasate u nesigurnu osobu to je zato što ga niste dovoljno hvalili već ste ga kritikovali i delili mu savete kad mu je bilo potrebno da čuje ohrabrenje i podršku od vas. Klasičan primer je kada dete dođe iz škole i kaže da je dobilo četvorku, a vi mu kažete, pa mogla je to biti i petica da si se malo potrudio.

2. Dete vaspitavajte u četiri zida. Nikako sebi ne biste smeli da dozvolite da grdite dete ili mu držite "predavanje" ispred drugova, svojih prihatelja ili bilo gde u javnosti. Ovo ostavlja trajne posledice, takvo dete nikada neće imati dovoljno hrabrosti da se zauzme za sebe.

3. Ako na svaki potez deteta imate neku zamerku, ono će se služiti lažima kad god je u prilici samo da bi vas impresioniralo i tako će se nastaviti i tokom života.

Majka i ćerka, Tužno Dete, tužna devojčica
foto: Shuterstock

4. Ispunjavanje baš svake želje vašeg deteta i nije najbolja ideja. Ako mu kupite baš sve što poželi, ono će kada odraste pomisliti da mu sve pripada bez imalo uloženog truda.

5. Ne uklanjajte svaku prepreku i ne radite baš sve umesto njih u suprotnom vaše dete će izrasti u kukavicu i osobu koja ima problem sa autoritetima.

6. Ljubomora kod dece može nastati ako ga roditelji konstantno upoređuju sa drugima.

7. Ne vaspitavajte dete isključivo vikom. Lepa reč je rešenje za sve. Ukoliko konstantno"urlate" na dete ono će postati povučeno.

Tužno Dete
foto: Shutterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs