Roditeljstvo

KAD TVOJE DETE NAĐE MOMKA ILI DEVOJKU: 7 stvari koje moraš da uradiš!

Oko 35% tinejdžera je imalo iskustva sa romantičnim vezama. Neki roditelji smatraju da je ova faza u životu dece nezgodna, dok je drugi smatraju potpuno zastrašujućom. Bez obzira na to kako se mame i tate osećaju, jedno je sigurno: roditelj koji se "ne meša" je poslednja stvar koja tinejdžeru treba u ovim delikatnim vremenima.

Vaše dete & vi
Autor:
KAD TVOJE DETE NAĐE MOMKA ILI DEVOJKU: 7 stvari koje moraš da uradiš!
Foto: Shutterstock

Evo šta možete da uradite kada shvatite da je vaše dete u ljubavnoj vezi:

1. Upoznajte dečka/devojku vašeg deteta

Upoznavanje dečka ili devojke vašeg deteta daje vam predstavu o tome sa kakvom osobom vaše dete provodi vreme. Takođe vam daje uvid u samostalan život vašeg deteta. Ako poznate dečka ili devojku vašeg tinejdžera/tinejdžerke to može samo da ojačati vašu vezi, bez obzira da li će na kraju ta veza da opstane. Ovo postavlja osnovu za otvoreniju komunikaciju između vas i vašeg deteta.

2. Ne omalovažavajte svoje dete i ne poništavajte njegova ili njena osećanja

Kao roditelj, vaša iskustva su valjana osnova za procenu koliko je nešto trivijalno ili ozbiljno. Međutim, to ne opravdava ismevanje osećanja vašeg tinejdžera. Priznajte osećanja ljubavi, sreće, pa čak i frustracije i boli vašeg deteta. Podsetite ih da je u redu da se tako osećaju, umesto da im govorite da prevaziđu svoje „blesave“ emocije.

3. Nemojte biti previše zaštitnički nastrojen roditelj

Ako ste roditelj koji ima želju da kontroliše, to ne može lepo da se završi. Iako je tinejdžerima potrebno vođstvo, većin njih je sposobna da sama donosi ispravne odluke. Reći „ne“ svakom zahtevu vašeg deteta bez objašnjenja može samo da ga udalji od vas. Zauzmite ljubazniji stav prema romantičnim vezama vašeg tinejdžera i budite spremni na otvorenost vašeg deteta u komunikaciji.

4. Nemojte biti "helikopter roditelj".

Ne prisiljavajte svog tinejdžera da vam pokaže svaku poruku od svog partnera, da vam prepričava svaki razgovor ili sastanak. Sigurno želite da budete uključeni roditelj tokom ovog osetljivog perioda u životu vašeg tinejdžera. Ali budite oprezni da ne postanete previše zaštitnički nastrojena osoba. Ipak je to ljubavni život vašeg deteta, a ne vaš.

5. Naučite svoju decu o postavljanju granica.

Podsetite svoju decu na važnost da u neprijatnim situacijama kažu NE i da drže svoju reč. Dajte svojim tinejdžerima uputstva šta da rade ako se osećaju priteranim u ćošak ili pod pritiskom svog partnera. Naučite svoje dete da bude bezbedno, da se snađe u kritičnoj situaciji. S druge strane, naučite svog sina da poštuje odluke njegove devojke. Ako vaša deca nauče da prihvate odbijanje ili granice, onda neće imati problema da učine isto.

6. Dozvolite svom detetu da vam priča o svojoj ljubavi.

Biti spreman za komunikaciju ne znači samo razgovarati o velikim temama. To takođe uključuje slušanje o najobičnijim stvarima. Vaš tinejdžer će imati intenzivne emocije o kojima će voleti da stalno priča. Trebalo bi da budete prva osoba koja će ih saslušati. Čak i ako ste to čuli milion puta, pokušajte da ne izgledate kao da se dosađujete ili kao da vam je neprijatno. Vaša želja da se povežete će podstaći vašeg tinejdžera da nastavi da vam dolazi ne samo da razgovara o tome kako je prošao njihov sastanak, već i da razgovara o još ozbiljnijim stvarima.

7. Verujte svom tinejdžeru.

To što pokažete koliko verujete svom tinejdžeru omogućava im da nauče kako da misle svojom glavom. Ako ih naučite da budu odgovorni za svoje postupke, podstaći će ih da donose samo ispravne odluke u svojim odnosima. Vaš tinejdžer će definitivno imati pitanja s vremena na vreme. Zahvaljujući međusobnom poverenju koje ste gajili, neće imati problema da dođu kod vas po odgovore.

Kakva su vaša iskustva do sada? Pišite nam u komentarima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs