Obratite pažnju

8 ZNAKOVA DA ODRASTATE U TOKSIČNOJ PORODICI: Sve počinje od roditelja!

Kad roditelji "zatruju" porodicu toksičnim ponašanjem, mislima, delovanjem onda dolazi do ovoga

Porodica
Autor:
8 ZNAKOVA DA ODRASTATE U TOKSIČNOJ PORODICI: Sve počinje od roditelja!
Foto: Shutterstock

Donosimo vam 8 znakova koji kažu da ste odrasli ili odrastate u toksičnoj porodici:

1. Plašite se manipulacije.

Često se dešava da toksične porodice koriste manipulaciju da kontrolišu druge članove porodice. Svakodnevno ovakvo ponašanje nije normalno i pretvara se u emocionalno zlostavljanje. Zbog toga nećete imati poverenje prema drugim ljudima i teško ćete ostvarivati emotivne veze.

2. Imate poteškoća sa poverenjem u druge

Kada se neko odgaja u napetoj atmosferi, to ostavlja trag na osobi. Neki roditelji možda nisu mogli da pruže svom detetu potrebnu podršku, a u drugim porodicama neko odrasta tako da uvek ima osećaj da treba biti na oprezu.

Kasnije će postati teško otresti se osećaja da stalno morate biti u ovom stanju. Na kraju, možete razviti poteškoće sa poverenjem drugim ljudima i otvaranjem prema njima.

3. Teško podnosite neuspeh.

Deca odrasla u toksičnom okruženju mogu se stalno osećati kao da nisu dovoljno dobra ili čak bezvredne. Njihovi roditelji su možda uvek postavljali preterane zahteve od njih i krivili ih ako nisu ispunili njihova očekivanja. U osnovi, oni su razvili nisko samopoštovanje i imaju nedostatak brige o sebi. Zato ih i najmanja greška ili neuspeh može izbezumiti i dovesti do besa.

4. Nedostaje vam osećaj sopstvenog identiteta.

Pozitivno porodično okruženje je kritičan element za nas kada govorimo o našem mentalnom zdravlju. To je jednako važno kao i osećaj ljubavi i pripadanja. Ako je odnos između deteta i njegovih roditelja nasilan, onda dete može početi da ima problema sa svojim unutrašnjim svetom, identitetom i samopoštovanjem. To dovodi do negativnih efekata kao što su anksioznost, pa čak i depresija.

5. Mnogo kritikujete sebe.

Nisko samopoštovanje, koje stvaraju toksični roditelji, čini da se dete oseća glupo, nedostojno i nezaslužno da dobije nešto bolje. Prihvatili su da su gori od drugih, zbog čega psihički pate, ali ne mogu da promene situaciju, jer ne dobijaju potrebnu mentalnu podršku.

6. Svoje emocije stavljate na poslednje mesto.

Verbalno ili fizički zlostavljani roditelji zanemaruju emocije svoje dece. Pored toga, ako deca pokušavaju da izraze svoje emocije, to može dovesti do više maltretiranja od strane porodice. Kao rezultat toga, deca se navikavaju da skrivaju svoj bol, ljutnju i bes. Dalje na putu u svojim životima, mogli bi da počnu da daju prioritet emocijama drugih iznad svojih.

Potiskivanje emocija takođe utiče na samoidentifikovanje osobe. Teško im je da shvate ko su, kako se osećaju i šta žele u svom životu. Dakle, ne uspevaju da se razviju u sferama života koje su im važne jer ih mentalno uvek koči neizvesnost i prethodni nedostatak bliskosti.

7. Uvek se osećate kao bespomoćno dete.

Toksični roditelji ponekad odbijaju da priznaju svoje dete kao odraslu osobu. Bez obzira koliko dete ima godina, ovi roditelji uvek mogu pokušati da ih tretiraju kao bespomoćno dete. Oni žele da kontrolišu i komanduju, a ako se suoče sa bilo kakvim otporom, ponašaće se uvređeno kako bi se njihovo dete osećalo krivim.

Ako detetu nije dozvoljeno da donosi sopstvene odluke, ako se naruši njegova privatnost i ne oseća se kao nezavisna osoba, to može biti štetno za njegovo mentalno zdravlje. Oni mogu razviti anksioznost, biti uplašeni da započnu nešto novo i ne mogu se uklopiti u društvo.

8. Često se osećate anksiozno.

Deca koja dolaze iz toksičnih porodica često dobijaju dijagnozu anksioznih poremećaja. To se dešava zbog nestabilnosti porodice, psihičkog i fizičkog maltretiranja i nedostatka sigurnosti. Deca sa anksioznošću imaju poteškoće sa koncentracijom i mogu da se osećaju razdražljivo, nemirno, zabrinuto i napeto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs