šta se krije iza lošeg ponašanja

Šta se dogodilo sa mojim dobrim detetom: Do juče je bio anđeo, a sada!

Jedna majka je opisala kako izgleda kada se komunikacija sa mališanom pretvara u pravi maraton u kojem se morate uvek iznova boriti

Vaše dete & vi
09:40h Autor:
Šta se dogodilo sa mojim dobrim detetom: Do juče je bio anđeo, a sada!
Foto: Shutterstock

"Ajde mali čovečuljak, vreme je da te obučemo", kaže majka svojim srećnim glasom, nadajući se da će to dovesti do željenog rezultata.

'Ne' je odgovor koji otkriva šta dete misli o tome. Pola sata kasnije, iskoristivši sve trikove iz priručnika 'kako da vas dete posluša bez suza', dete je napokon obučeno. A tek sledi doručak. Vaše dete, koje je nekad obožavalo da jede i uzimalo bi sve što ste pred njega stavili, trenutno ima tri namirnice koje rado jede. Ostalo? Kroz suze, viku, moljenje, a nekad čak ni tada.

Iako to može da vam olakša stvari jer znate da mu možete davati te tri namirnice, očigledno je da brinete jer to verovatno nije najzdravija ishrana.

Šta se dogodilo s mojim dobrim detetom?

Kako biste pronašli odgovor na ovo pitanje, morate dobro otvoriti oči šta se dešava sa vašim detetom u ovoj fazi razvoja.

Erikson, poznati psiholog koji je život podelio u različite faze zadataka koje je potrebno postići, dete od 2 do 3,5 godine ima potrebu za razvojem autonomije. Kod dece za koju bismo mogli da kažemo kako od rođenja imaju jak karakter, odnosno često iskazuju pozitivne i negativne emocije, to je još vidljivije.

Kako izgleda kada žena i muž zbog korone rade od kuće, a deca uče onlajn: Razbiću vas sve po redu!

foto: Profimedia

Došlo je doba sticanja novih veština, kao što je jezik. Dete ovog uzrasta mora znati da može donositi odluke i da će ti izbori dovesti do ishoda. Ukoliko to pak ne uradi, pratiće ga osećaj srama ili inferiornosti.

To je i doba učenja samokontrole i ponosa na sebe, doba kada će govoriti

'ja to mogu' i saznavanja da zaista može. Zbog toga se može suprostavljati najbližim ljudima kako bi videli koliko su sposobni.

Takvo saznanje vam može pomoći u toj meri da znate da vam dete ne pokušava namerno otežati život, već samo želi da nađe svoje mesto u svetu.

Stoga je veoma bitno da roditelji budu strpljivi jer je njihova reakcija ono iz čega deca uče. A sa takvim roditeljima će pre izgraditi samokontrolu, piše Babyology.

Kako najbolje reagovati na ovu fazu razvoja?

Tada treba davati prioritet stvarima koje želite da usadite svom detetu. Dok oni traži autonomiju, vaša je odgovornost da im pružite priliku da to praktikuju na siguran način. Konkretno, tako da sam bira šta će obući između dve kombinacije, koju knjigu će čitati...

To je vreme i kada će vam niti potrebno više vremena za sve što ste pre radili zbog aktivnog učestvovanja deteta. Ali, svojom kreativnošću značajno možete da ubrzate stvari. Na primer, pospremanje igrački pretvorite u igru u kojoj pobeđuje onaj ko prvi završi.

Drugi razlozi za bezobrazno ponašanje

Od fizioloških razloga glavni su umor i glad, a može biti i unošenje previše šećera u ishrani. To deluje na nivo šećera u krvi, te anksioznosti, kao i povećanja nivoa hormona stresa - kortizola.

Ponekad se razlog svodi na mozak koji se još uvek razvija, te mora obavljati neverovatan broj zadataka istovremeno. Kod mlađe dece neuronske veze još nisu prisutne između emocionalnog i osnovnog instinktivnog dela mozga i delova mozga koji razmišljaju. Ako je dete pod stresom, racionalni deo mozga se može isključiti. Tada najpre treba pomoći detetu da se smiri.

Prevelika osećanja

Ponekad se deca loše ponašaju jer ispuštaju napetost iz vrlo bolne emocije. Veliki bolan osećaj oslobađa hemikalije od stresa u dečjem mozgu i telu. Možda nema reči kojima bi izrazilo šta oseća, pa oni iz njega izlaze s vriskom ili plačem.

S vremenom će prirodno početi da kontroliše primitivne impulse besa, straha ili nevolje, omogućujući mu da razmišlja o svojim osećanjima, a ne samo da ih pušta u neko primitivno delovanje.

Roditeljski stres

Treba imati na umu da dete može osećati raspoloženje roditelja, a dečji stres je često oponašanje roditeljskog stresa, depresije, besa ili tuge.

Roditeljstvo je jedan od najstresnijih poslova koji postoji, i što ste više pod stresom, veća je verovatnoća da će se vaše dete loše ponašati.

Kako im pomoći?

  • Ozbiljno shvatite njegovu nevolju: prepoznajte kako vaše dete doživljava događaj, jer se to može razlikovati od načina na koji ga vi doživljavate.
  • Pronađite odgovarajuće reči s kojima ćete opisati osećanja s obzirom na njihov uzrast i pokažite da razumete šta mu se događa na jeziku na koji može razumeti.

Kako se ponašati kad vam dete testira granice:

  • Zadržite mirnoću i ne očajavajte jer takvo ponašanje neće trajati dugo ako se pravilno postupa.
  • Dete ima poteškoća s kontrolom svojih osećanja pa roditelj mora da zadrži kontrolu
  • Kad dete ima izliv besa, ne sme mu se popustiti. Mirno izrazite svoje nezadovoljstvo i ignorišite njegovo ponašanje (dokle god nije opasno za dete)
  • Kad se smiri, kratko mu objasnite pravilo i pohvalite ga što se smirilo.

Život sa roditeljima perfekcionistima: Evo kojih 8 loših i dugotrajnih posledica ostavlja na decu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs