ispovest

Kako izgleda kada žena i muž zbog korone rade od kuće, a deca uče onlajn: Razbiću vas sve po redu!

Porodična idila izgleda malo drugačije, barem u mom slučaju, otkriva jedna žena

Vaše dete & vi
20:15h Autor:
Kako izgleda kada žena i muž zbog korone rade od kuće, a deca uče onlajn: Razbiću vas sve po redu!
Foto: Shutterstock

Mnogo pre nego što sam ja postala ta koja 24 sata dnevno provodi kod kuće s mužem. I decom. Dva tinejdžera. Da pričam o porodičnoj idili, vremenu kojeg konačno imam da provedem s najmilijima, kako razgovaramo, posvećeni smo jedni drugima? Eh, pa ko god je imao u glavi idiličnu sliku kako s porodicom, uz puno smeha, igra Čoveče, ne ljuti se dok iz rerne miriše kolač (jer sad ću sigurno i radnim danom peći kolače!), svaka mu čast ako je to uspeo isfurati! Mi nismo!

A šta ćemo jesti?

Ovi moji, istu rečenicu počnu ponavljati od 11.30: "Kad će ručak?". Naravno, ručak nije gotov, mislila sam da su tako rano gladni samo oni kojima treba pauza da pobegnu s posla. Idemo zajedno da kuvamo ručak.

Deca gule krumpir. Deca seckaju krumpir. Ja razmišljam: ako neko odreže prst, to će uneti malo dinamike u dan u kući. I neka nam onda kažu da ne smemo u bolnicu! Niko nije odrezao prst. Trio ostatak dana: Šta ima za jesti? U frižideru nema ničega! Ima li keksa? Zašto mi nemamo nikad ništa fino da jedemo? Ko je pojeo poslednji sladoled i praznu kutiju vratio u zamrzivač?! Koliko mi zapravo jedemo??? Pa, jako puno kad smo svi kod kuće, otkrila sam. Samo sam ja odgovorna za dve kutije keksa (srećom se vaga pokvarila). Nabavka od petka se istopila. Nadam se da me niko neće snimiti kad opet onako natrpam kolica u supermarketu i okačim na internet...

Majka koja decu školuje kod kuće ima 9 sjajnih saveta za roditelje: Ako postanu nervozni, uradite ovo!

foto: Shutterstock

Sad stvarno puno razgovaramo... 24 sata dnevno u kući, družićemo se kao nikad, ima i nešto dobro u tim zatvorenim školama i poslu od kuće... Tako su mali Ivica i naivne mame poput mene zamišljale kako će to biti.

Stvarnost: muž radi onlajn ceo dan. Ja radim onlajn. Naš najmlađi sin obara rekord u vremenu provedenom na igricama jer sad ima vremena i nigde ne ide. Naša devojčica gleda 4. sezonu serije The Hundred. U komadu. Svako viče iz svoje sobe: Je li ti nešto uplouduješ? Skidaj se s te igrice, ne mogu ništa da radim! Šta radite, meni neće ni jednu stranicu otvoriti! Pa, Plejstejšn ništa ne troši! Da ste svi sve ugasili! Razbiću vas sve po redu, ja moram da radim, a vi se zaj......e! Itd. itd. Napričamo se do sita svaki dan.

foto: profimedia

Sport i zdravlje

Na posao ne idemo, škole su zatvorene, sve slobodne aktivnosti ukinute, u kafiće nije preporučljivo ići, prijatelji koje smo pozvali na roštilj više se ne javljaju na telefon - verovatno misle da buncamo zbog visoke temperature izazvane koronavirusom. A napolju proleće udara li udara. Nezdravo je provoditi dane zatvoren u kući, pogotovo toliko kao sada. Konstruktivan pjedlog: "Deco, danas idemo svi zajedno da prošetamo." Žao mi je što nisam snimila taj trenutak. Tupilo od neshvatanja. Preneraženost. Neverica. Ovo je kao da tinejdžeru pljunete u lice. Prošetati? S mamom i tatom? Gde ih može neko videti? Mogla sam obećati i da ćemo se držati za ruke. I da ću im dati poljubac ako neko naiđe. Dobro, imam i plan B, da počiste lišće oko kuće. Možda ih sutra nagovorim. Ili da ne spuste roletne dok su na igricama. I to se računa zar ne? Ako je dovoljno sunca biljkama u sobi, dovoljno je i njima, zar ne?

Školovanje kod kuće

Ovo su veliki praznici! Tako to misle deca, pa još spavaju dok ja palim kompjuter. I kuvam ručak, danas malo ranije. Poruka na mejlu, od razredne našeg najmlađeg sina:

Poštovana, vaše dete, Taj i Taj, se nije uključio u virtuelni razred, a dogovor je bio u 10 ili 15 sati. Super, pre sam bar znala da će kad krenu u školu tamo i stignu da se školuju. Sad kao policajac ispitujem ko se priključio, ko nije (opet je Internet spor!!!), kad su trebali da se uključe, kad je nastava na TV-u, šta su dobili na mejl, iz kojeg predmeta imaju zadatak, iz kojeg prezentaciju, jesu li je napravili.

Onlajn školovanje deci oduzme sat vremena dnevno, barem mojoj (možda muljaju?), meni oduzme dva, na proveravanje jesu li se prijavili gde je trebalo i ko kome što šalje. U 11 uvečer muž i ja mrtvi umorni zaspimo. Ipak mi i radimo i školujemo se. Deca gledaju filmove, pune kadu, četuju, uzimaju večeru (nezdravu) u ponoć. Ipak su ovo njima veliki praznici. Ukratko, mislim da se još svi moramo prilagođavati ovoj situaciji..

Kad kraljicu Instagrama zatvore u karantin: Ovako to izgleda! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs