roditelji, pročitajte

Saveti stručnjaka: Evo kako ćete naučiti dete da pravilno pere ruke!

Bitno je da roditelji svakodnevno predočavaju deci razloge zbog kojih ruke moraju da budu čiste

Vaše dete & vi
Autor:
Saveti stručnjaka: Evo kako ćete naučiti dete da pravilno pere ruke!
Foto: Shutterstock

Dete od malih nogu treba učiti da pravilno i redovno pere ruke jer se tako smanjuje rizik od brojnih bolesti.

Stručnjaci tvrde mališani treba da usvaja ovu higijensku naviku već kad prohoda oko prve godine života. Međutim, često se događa da mališani i u drugoj, pa čak i trećoj godini, još uvek ne znaju pravilno da operu ruke.

Podsetite ih da je obavezno pranje ruku pre jela, posle vršenja male i velike nužde, nakon igre u prirodi, nakon što dodirnu kućnog ljubimca, kod kijanja i duvanja nosa, posle dužeg igranja s igračkama koje su često razbacane po podu, te valjanja po podu, ma koliko da se održava čistoća u stanu, uvek ima prašine.

Osim toga, treba upozoriti dete da prljavim prstićima ne dodiruje oči i nos, jer će klice, kojih na nečistim rukama ima na milione, ulaze u nos ili sluznice, odakle brzo dospevaju u krv. Ako su neke od tih klica virusi, deca se vrlo brzo i razbole.

Kako se pravilno peru ruke?

  • Ruke se uvek peru u toploj vodi, uz obavezno korišćenje sapuna. Za sasvim malu decu, praktičan je tečni sapuni jer tvrdi lako isklizne iz ruku.
  • Ruke se dobro nasapunjaju, a najveću pažnju treba posvetiti čišćenju kože između prstiju. Deci će sigurno biti zanimljivo što se od sapuna stvara pena, a treba ga podsticati da što jače trlja ruke kako bi se "stvorilo što više balončića".
  • Nakon toga, treba dobro isprati ručice i obrisati ih peškirom.

Zašto u mašinu sa vešom treba staviti jednu vlažnu maramicu: Neverovatan trik koji ćete svi primeniti!

foto: Shutterstock

Mali trikovi

Ukoliko mališan ne voli da pere ruke, bez obzira na otpor i plač, roditeljska obaveza je da ga privoli da prihvati ovu važnu higijensku naviku. Međutim, bitno je da to nikako ne radi uz batine, pretnje i viku, jer to stvara kontraefekat.

Najbolji način da pranje ruku detetu postane zanimljivo jeste da mu objasnite kako je to zapravo nešto vrlo zabavno. Možete, za početak, napraviti malu predstavu o pranju ruku ili zajedno s njim crtati ruke, vodu i penu, objašnjavajući mu koliko je čistoća važna.

Pravilna higijena je ključ zdravlja: Zaštitite se od virusa na ovaj efikasan način!

foto: Shutterstock

Pretvorite pranje ruku u zanimljivu igricu: odaberite nekoliko zanimljivih gumenih ili plastičnih igračaka da dete pere njihove šapice ili ruke, govoreći im zašto je to važno.

Deca vole jarke boje i zato nabavite raznobojne sapunčiće raznih oblika (životinjice, cvetići) pa će im pranje ruku postati prava zabava.

Pesmice o pranju ruku mogu zabaviti dete, a imaju i edukativni karakter. Sastavite ili pronađite stihove o pranju ruku i potruditese da ih nauči.

Epidemiolog otkriva kako da napravite najefikasniji gel za dezinfekciju ruku: Ubija sve viruse i bakterije! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs