snaga uma

Ovako deca izrastaju u mentalno jake ljude: 6 stvari koje roditelji treba da izbegavaju!

Kako bismo vaspitali dete koje ima jak um potrebno je izbegavati određene postupke

Vaše dete & vi
09:19h Autor:
Foto: Shutterstock

Odgajanje mentalno snažne dece ne znači da neće plakati, biti tužni ili da će biti uspešni u svemu. Mentalno snažna deca neće biti imuna na poteškoće, ali neće ni suzbijati svoja osećanja. Zapravo je potpuno suprotno.

 

Mentalna snaga pomaže deci da izađu iz problema. Daje im snagu da nastave iako možda sumnjaju u sebe. Snažni mentalni sklop omogućava mališanima da iskoriste sve svoje potencijale u životu.

 

"Da biste vaspitali dete koje ima jak um potrebno je da izbegavate određene postupke", objašnjava Emi Morin, psihoterapeut i predavač na Univerzitetu Northeastern.

 

U svojoj knjizi "13 Things Mentally Strong Parents Don't Do" objasnila je što roditelji treba da raditi kako bi im deca izrasla u mentalno snažne ljude koji će moći rešiti i najteže životne izazove.

 

Ove 4 stvari deca nasleđuju samo od majke!

foto: Shutterstock

Stvaranje mentaliteta žrtve

 

Zbog sedenja na klupi za vreme fudbalske utakmice ili jedinice iz prirode i društva od deteta ne treba praviti žrtvu.

 

Odbijanje, neuspeh i nepravda su deo života. Odbijajte učestvovanja ako dete oseća sažaljenje. Učite mališane da bez obzira koliko su teške ili nepravedne okolnosti, uvek mogu preduzeti neke pozitivne korake.


Roditeljstvo bez krivice

 

Ako detetu namećete osećaj krivice, učite ga da je krivica nepodnošljiva.

Deca koja se tako odgajaju neće moći da kažu"ne" i ako to žele.

 

Pokažite deci da bez obzira što ponekad osećate krivicu,, nećete dozvoliti  da zbog svojih negativnih osećanja ne donosite mudre odluke.

 

Stavljanje deteta u centar svemira

 

Ako se ceo vaš život okreće oko dece, odrašće misleći da se svi tako treba da se ponašaju prema njima. S tim stavom neće daleko stići u životu. Naučite svoju decu da se fokusiraju na ono što oni mogu da ponude svetu, a ne na ono što mogu dobiti od njega.

 

Ovih 6 stvari svaka majka devojčice treba da zna u pola dana, u pola noći!

foto: Shutterstock


Izbegavanje straha u životu

 

Iako bi vas držanje deteta u zaštićenom balonu poštedelo puno teskobe i straha, igrajući na sigurno učite vaše dete da treba stalno da izbegava strah u životu.

 

Pokažite im da je najbolji način kojim može pobediti strah, suočavanje s njim. Na taj način vaše dete će izrasti u hrabro biće koje će biti sposobno da izađe iz svoje zone komfora.


Donošenje velikih odluka

 

Ako deca odlučuju šta će porodica da jede za večeru ili gde će ići na godišnji odmor dobijaju moć za koju nisu spremni.

 

Ponašate se prema njima kao da su jednaki ili šefovi, zapravo ih lišavate mentalne snage. Dajte deci priliku da znaju da izvrše naređenja, stvari koje ne žele da čuju i da moraju da rade stvari koje ne žele. Neka vaša deca donose jednostavne odluke uz održavanje jasne porodične hijerarhije.

 

Očekivanje savršenstva

 

Očekivati da su deca uvek savršena je potpuno nerealno. Učite ih da je u redu ne uspeti. U redu je, normalno da nisi odličan u svemu što radiš. Deca koja se trude da postanu bolja verzija sebe, a ne najbolji u svemu, neće meriti sebe prema mišljenju drugih ljudi.

 

Naučnici otkrili 6 prednosti kasnijeg rađanja: Deca zdravija, a majke imaju bolju memoriju!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...