vaspitanje

Ovih 6 stvari svaka majka devojčice treba da zna u pola dana, u pola noći!

Stručnjak objašnjava gde roditelji koji vaspitavaju žensko dete treba posebno da obrate pažnju

Vaše dete & vi
Autor:
Ovih 6 stvari svaka majka devojčice treba da zna u pola dana, u pola noći!
Foto: Shutterstock

Iako je podizanje svakog deteta izazov za sebe, odgajati devojčicu zna da bude prilično teško.

Stiv Biddulph, psiholog i autor nekoliko knjiga o vasptianju dece, objasnio je na kojih šest stvari roditelji treba da obrate pažnju kad odgajaju devojčicu.

Njeni faktori rizika razlikuju se od dečaka

"Kada danas govorimo o polovima, vidimo stvari koje mogu promeniti karakter. Međutim, generalizovanje važi za 90 odsto dece. Rizici koji su vezani devojčice su stres, teskoba, samopovređivanje, poremećaji u ishrani i različita destruktivna ponašanja, dok dečaci obično budu destruktivni spolja", kaže psiholog te dodaje.

"To je vrlo široka lepeza, ali sada smo zabrinuti za devojčice. Došlo je do usporavanja mentalnog zdravlja u odnosu na pre 20 godina. Danas jedna od pet devojčica uzima lekove za teskobu", nastavlja.

Prvih šest godina je najvažnije

Kada se dete rodi njegov mozak je isti kao i kod naših davnih predaka, ono što se promenilo je svet oko njih.

"Napravili smo ludi svet za njih pa pogledajmo samo što se dogodilo poslednjih 20 godina. Roditelji su danas besniji i užurbaniji. Oni se zapravo ne povezuju s mališanima, spoljašnji svet stavlja veliki pritisak na mame i tate koji su nečovečni", objašnjava.

Psiholog kaže da deca pokazuju znakove anksioznosti i napada panike oko 14. godine. Takvi problemi često svoje uzroke imaju u ranim godinama, odnosno do šeste godine.

Revolucionarna metoda vaspitanja: Da li ste čuli za pravilo 3-6-9-12?

foto: Shutterstock

Razmislite kakva žena želite da postane

Iako se lako izgube u trenutnim događajima i razvoju koji se svakodnevno događa oko nas. Vrlo je važno pogledati širu sliku. Imate dvadesetak godina da stvorite ženu, a dok se malene stvari događaju možete razmisliti o tome u kakvu ženu želite da izraste vaša devojčica., kaže ona i dodaje:

"Njeno putovanje je svojevrsna potraga gde prikuplja sastojke svoje ženstvenosti. Zato to moramo imati na umu", kaže.

Uspeh je 'toksičan' za devojčice

Mnogi roditelji žele uspeh za svoje dete. Ali vrlo je važno razmotriti šta to znači za vašu porodicu. Mislim da je uspeh danas najotrovniji koncept u našim životima, posebno za devojčice, uspeh postaje samo takmičenje koje nas čini jadnima", kaže psiholog.

Istraživanja pokazuju da je za devojčice najstresnije kad imaju dva visoko obrazovana roditelja jer osećaju pritisak da moraju dostići te standarde.

Bonton za mališane: 17 lepih manira koje svaki roditelj treba da nauči svoje dete!

foto: Shutterstock

Budite opuštenije od ćerke u svako doba

Deca se razvijaju, a u osnovnoj školi mogu da budu teskobna.

"Posao roditelja je da bude opušteniji od svoje dece. Ono što moramo učiniti je da budu centar mira u njihovim životima. Kada smo smireni, razgovaraće s nama ako su pod stresom. Ako nismo mirni i uvek u žurbi naša deca će osećati da nismo pristupačni. Deci je potrebna odrasla osoba koja barem izgleda kao da ima sve vreme ovog sveta, a to je vrlo važna poruka", kaže.

Znajte da je vaša ćerka divlje stvorenje

Postoje dve faze razvoja i učenja kroz koje deca prolaze. Faza od rođenja do dve godine koja se odnosi na osećaj voljenosti i sigurnosti. Zatim, faza od dve do pet godina kada istražuju svet.

"Tu smo zabrljali s devojčicama. Zato je tu pol važan. Dečacima kažemo da istražuju, a malim devojčicama da budu lepe, uredne i da rade male slatke stvari. Vaša ćerka je divlje stvorenje", dodaje.

foto: Shutterstock

Objašnjava da devojčice treba divlje da trče u prirodi i da se igraju u blatu, kao što treba i dečaci. Kako kaže, očevi imaju naročito dobar uticaj na devojčice u ovom periodu. Izgradnjom te emocionalne otpornosti, one će znati da je svet takođe njihov i neće se bojati.

Zašto deca ne slušaju roditelje: Vaspitačica otkrila 8 razloga i kako postupiti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs