pokazale studije

Naučnici otkrili 6 prednosti kasnijeg rađanja: Deca zdravija, a majke imaju bolju memoriju!

Sve je više istraživanja koja otkrivaju iznenađujuće prednosti kasnijeg majčinstva

Vaše dete & vi
13:29h Autor:
Naučnici otkrili 6 prednosti kasnijeg rađanja: Deca zdravija, a majke imaju bolju memoriju!
Foto: Shutterstock

Saznanje da biološki sat samo što nam nije otkucao može da bude zaista zastrašujuće. I istina je da trudnoća posle 35. godine donosi dodatne rizike.

Ali, dobra je vest da sve više i više istraživanja otkriva iznenađujuće prednosti starijih mama - i za mamu i za dete.

Može povećati moć vašeg mozga

Istraživanja pokazuju da kasnije rađanje dece može da vas učini mentalno jačim s godinama.

U jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Geriatrics Society ispitano je 830 žena srednjih godina kako bi se utvrdilo postoji li veza između rađanja deteta u kasnijoj dobi i snage mozga.

Rezultati su pokazali da žene koje su posednje dete rodile nakon 35 godina imaju oštrije spoznaje i verbalnu memoriju. Takođe, naučnici su otkrili da su žene koje su rodile prvo dete nakon 24. godine bile bolje u rešavanju problema od svojih vršnjaka koji su imali decu pre 24. godine.

Vaše dete može da ima smanjeni rizik od povreda

Zaštitićete svoje dete najbolje što možete, bez obzira na njegovu dob.

Međutim, nekoliko studija upućuje na činjenicu da detetov rizik od nenamerne povrede koja zahteva medicinsku pomoć opada s povećanjem dobi majke.

Jedno istraživanje, posebno objavljeno u British Medical Journalu 2012. godine, otkrilo je da se u dobi od tri godine rizik od nenamerne povrede smanjuje za 36,6 odsto za mame u dobi od 20 godina, do 28,6 posto za mame u dobi od 40 godina.

Još jedna studija iz Japana, koja je analizirala rizike od nenamernih povreda i primanja u bolnicu u dobi od 18 i 66 meseci prema dobi majke, došla je do istog zaključka.

Trudnoća posle 35. godine: 7 nuspojava o kojima se ne govori često!

foto: Shutterstock

Možda ste emocionalno spremnije

Postoji nesumnjiv osećaj zrelosti koji dolazi zajedno s godinama. Istraživanja sugerišu da zrelost igra ulogu u boljem roditeljstvu.

U studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu European Journal of Development, holandski istraživači proučavali su psihosocijalni razvoj dve grupe dece u dobi od 7, 11 i 15 godina. U jednoj grupi su bile mame koje su rodile nakon 31. godine, a drugoj mlađe od 31.

Analizirajući njihov psihosocijalni razvoj, iznenadili su se kako su starije mame ređe psovale ili fizički disciplinovale svoju decu.

"Deca starijih mama su se bolje ponašala, bila dobro socijalizovana i emocionalno zdrava u svojim pre-tinejdžerskim godinama", kaže Patrisija Salber, dr. Med.

Vaše dete će verovatno biti obrazovanije

Što duže čekate na dete, to je verovatnije da će dete odrasti na razumevanju naprednijeg nivoa tehnologije.

"Deca starijih roditelja imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i društvenog napretka ostvarenog u godinama kasnog rađanja dece", kaže Kamelah Fillips, iz Njujorka.

"Švedska studija utvrdila je da kad se uzmu u obzir ovi pomaci, deca starijih roditelja imaju tendenciju da budu zdravija i obrazovanija."

Koliko stvarno poznajete svoju mamu: Ova pitanja morate da joj postavite pre nego bude kasno!

foto: Shutterstock

Možda ste finansijski stabilnije

Bezbroj istraživanja potkrepljuje teoriju da su zdravstveni rezultati često vezani za to koliko novca ima u banci. Ako imate mogućnost da završite fakultet i uložite svoje vreme u razvoj svoje profesionalne karijere, ima smisla samo zbog toga da imate veću verovatnost da ćete zaraditi veću platu od majke koja je imala dete pre nego što je zasnovala karijeru.

"Studije pokazuju da deca starijih majki duže ostaju u obrazovnom sistemu, bolje rade na standardizovanim testovima i verovatnije je da će pohađati fakultet od svojih vršnjaka od mlađih mama", kaže Salber i dodaje da učinak poboljšanih ishoda povezanih sa socioekonomskim statusom verovatno utiče na zdravstvene rezultate potomstva tokom njihovog života."

Možete živeti još duže

"Neki misle da kad dobijete bebu u kasnijim godinama života da nećete da imate dovoljno energije da ih pratite ili još gore, nećete im biti na raspolaganju za njihove važne živote događaje poput venčanja ili rođenja njihove dece." kaže Salber.

Ali, istraživanje otkriva da je to daleko od istine. Zapravo, studija iz 2015. objavljena u Menopause otkrila je da žene koje imaju decu nakon 33 godine imaju dvostruko veće šanse da će preživeti do 95. godine u odnosu na žene koje su imale poslednje dete pre 30. godine.

Plašila se da je kasno i da neće uspeti: Kameron Dijaz (47) prvi put trudna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs