poslušajte ove savete

Neprijatan problem o kojem ne smete ćutati: Uz ovu ishranu ćete sprečiti nastanak hemoroida!

U nastavku pročitajte kako koja pravila treba da usvojite za prevenciju šuljeva

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Hemoroidi ili šuljevi su otečene, proširene vene na analnom otvoru i zadnjem delu creva.

 

Međutim, problem nastaje kada spočnu prekomerno  da se pune, te stvaraju neugodne simptome. Osim toga, izazivaju i bol.

 

Koji su simptomi hemoroida?


Mnoge ljude je sramota da pričaju o ovom problemu, ali veoma je važno na vreme reagovati. Postoje unutrašnji u zadnjem delu probavnog trakta, odnosno u analnom otvoru, te spoljašnji hemoroidi u zadnjem delu debelog creva, odnosno rektumu.

 

Unutrašnji hemoroidi imaju četiri faze. Hemoroidi prvog stepena su manji i dijagnostifikuju proktološkim pregledom. Simptomi su svetlo-crvena krv u stolici, a povremeno se može pojaviti i svrab. Bolova nema.

 

Glavne tegobe u drugoj fazi pak su ponovljena krvarenja i osećaj pritiska na analni otvor uz bolove za vreme pražnjenja. Mogući su i svrab, peckanje i pojačano vlaženje na donjem vešu.


U trećoj fazi, hemoroidi se nakon pražnjenja ne vraćaju u prostor analnog otvora, ali se mogu vratiti u unutrašnjost. Prisutni su bolovi, svrab i curenje.

 

Kod četvrte faze su hemoroidi vidljivi i spolja, te se ne mogu vratiti u unutrašnjost. Za hemoroide trećeg i četvrtog stepena neophodan je operacijski zahvat.

 

55 recepata za najčešće bolesti i tegobe: Ovako se prirodno leče hemoroidi, anemija, loš imunitet i pritisak!

foto: Shutterstock

Ko boluje od hemoroidalne bolesti?

 

Češće pogađa žene, ali i muškarce, dok Nacionalni institut za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti iz Amerike smatra da više od 7 odsto ih dobije najmanje jednom u životu.

 

Učestali su kod trudnica, a najčešće se javljaju u drugom i trećem tromesečju zbog hormonalnih promena, pritiska na matericu, promena u protoku krvi, ali i zatvora. Najčešće se u potpunosti izleče posle porođaja.

 

Takođe, ova bolest pogađa i sve one koji dugo sede. Uzrok nastanka hemoroida mogu biti analne infekcije, loše prehrambene navike, hronični zatvor, dijareja i genetika.

 

Ako su vam roditelji imali problema s hemoroidima, velika je verovatnoća da i vi obolite. Tome doprinose učestalo napinjanje u kupatilu, podizanje teškog tereta i neadekvatna ishrana poput ljute i začinjene hrane.


Kako ih sprečiti?

 

Hemoroidi su najčešće povezani sa zatvorom, te je jako bitna zdrava i pravilna ishrana.

 

Dnevno treba pojesti barem jedno kuvani obrok, ali vodite računa da ne bude vruć, prehladan, presladak ili prekiseo.

 

Kad sluzokoža creva propadne, bolesti počnu da se nižu: 3 koraka za potpuni oporavak sistema za varenje!

foto: Profimedia

Takođe, u jelovnik treba da uvrstite voće bogato flavonoidima, poput bobičastog voća jer obiluje bioflavonoidima, koji jačaju vene i umanjuju nabreknutost krvnih sudova. Pored toga, gledajte da izbegavate grickalice.

 

Očistite svoj stomak: 5 vežbi koje izbacuju otrov iz creva!

foto: Shutterstock

Također, gledajte da ubacite bakterije mlečne kiseline jer deluju pozitivno na rad creva, dobre su za probavu i sprečavaju nastanak zatvora.

 

Takođe, trudnicama se preporučuje uzimanje kantarionovog ulja zbog analgetskih i antibakterijskih svojstava. Na taj način će se smanjiti otok i rana će brzo zarasti. 

foto: Shutterstock

Konzumiranje najmanje dva litra tečnosti dnevno je odlična prevencija nastanka hemoroida.  Takođe, izbegavajte kafu, čaja ili alkohol.

 

Bitno je i da izbegavate dugotrajno sedenje. Stoga, kako biste sprečili ovu neprijatnu bolest potrebno je da što više šetate u prirodi. 

 

Zašto ne smete da ignorišete krv u stolici: Simptom koji ukazuje na ozbiljne bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...