roditelji, pročitajte

Majka koja decu školuje kod kuće ima 9 sjajnih saveta za roditelje: Ako postanu nervozni, uradite ovo!

Ograničite vreme koje će deca provesti za ekranom i neka to obavezno bude nakon što su obavili sve svoje obaveze

Vaše dete & vi
20:06h Autor:
Foto: Shutterstock

Korona virus se širi svetom, te su u mnogim zemljama zatvorene škole, a od danas i u Srbiji će deca pohađati časove onlajn do kraja školske godine.

 

Hevli Šnejder je majka četvoro dece čija se deca školuju kod kuće još od 2018. godine, te je odlučila da svojim savetima olakša roditeljima. Njena deca su uzrasta sedam i dve godine, dok najmlađe dete ima devet meseci. Ona i njen suprug su najstarije dete ispisali iz privatne škole 2028 godine.

 

"Mislila sam da podelim nekoliko saveta i trikova kako bih ohrabrila roditelje koji su novi u ovome. Školovanje kod kuće je kao vaspitanje dece, neki dani će biti odlični, a nekih dana ćete se pitati možete li to izdržati. Imajte na umu da se vaša deca osećaju isto tako", ispričala je za Metro.co.uk.

 

"Školujem ih kod kuće jer smatram da je 80 posto učenja građenje karaktera, a 20 posto osnovnih stvari koje treba da znaju. Ovako imamo vremena da odredimo prioritete u životu kao što je čitanje Biblije, građenje prijateljstva i odnosa. Mislim da obrazovanje kod kuće sa sobom nosi puno prilika i veselja kojeg nema u državim školama", ispričala je za Metro.co.uk.

 

Objasnila je da je ovu listu svojih top saveta za školovanje kod kuće objavila jer se nada da će pomoći drugima, pogotovo onima koji su se iznenada našli u toj situaciji zbog koronavirusa.

 

"Zahvalna sam za podršku i prijateljstva koja sam sklopila u organizaciji za školovanje kod kuće.

 

Društvene mreže

 

Ograničite vreme koje će deca provesti za ekranom i neka to obavezno bude nakon što su obavili sve svoje obaveze. Trudite se koliko god možete da se njihova igra i hobiji fokusiraju na neke edukativne i kreativne aktivnosti.

 

Aktivnosti

 

Gradite s njima dvorce od nameštaja, igrajte društvene igre ili im čitajte na glas dok oni boje ili slažu lego kocke.

 

Ispovest iscrpljene majke: Bila sam najbolja mama sve dok nisam rodila njega!

foto: Shutterstock

Njihovo raspoloženje

 

Obavezno obratite pažnju na njihovo raspoloženje i nemojte ih forsirati da rade nešto što ne žele. Ako postanu nervozni, promenite svoje načine.

Pojedite užinu, skuvajte kafu, a njima dajte neki njihov omiljeni napitak...

Pokušajte sebe staviti u njihovu poziciju i lakše ćete doći do rešenja.

 

Vaše raspoloženje

 

Ako uhvatite sebe da svojoj jeci nervozno odgovarate, zapitajte se zašto ste takvi odjednom. Ponovo se postavite na njihovo mesto i razmislite kako biste vi hteli da vas neko tretira.

 

Slobodno vreme

 

Pronađite radost i sreću u provedenom vremenu s decom. Budite prisutni u svakom trenutku, pogotovo sada kada ne idete u u kancelariju i imate više vremena za njih.

 

 Povezanost

 

Ako imate više dece učite ih i gradite njihove odnose i veze. Sada je prava prilika da se oni zbliže.

 

Život sa roditeljima perfekcionistima: Evo kojih 8 loših i dugotrajnih posledica ostavlja na decu

foto: Shutterstock

Slušajte ih

 

Ako vam postavljaju pitanja o stvarima oko sebe, istražite odgovore. Na primer, kako se grade mostovi, kako napraviti jelo popularno u zemlji koja se njima sviđa, istražite više o biljkama koje imate kod kuće... Što god njih zanimalo shvatite ozbiljno i edukujte ih.

 

Bonton

 

Sada, kada su s vama 24 sata dnevno imate priliku da ih odgajate i naučite bontonu detaljnije nego ranije. Ne dozvolite da prekidaju jedni druge i postavite jasne granice, rutinu i raspored. Ako imaju dovoljno godina, zadajte im kućne poslove i obaveze - neka operu posuđe, slože svoju odeću, igračke...

 

Izdržite

 

Deca će često plakati i kukati, pripremite se na to. Nikako im nemojte nervozno odgovarati i širiti lošu energiju, već se potrudite da im pomognete i rešite problem koji je nastao. Ona takođe preporučuje da koristite Jutjub za videe joge, audio knjige ili da čitate na glas. "Plešite, šalite se i igrajte s decom."

 

Kad dolazite iz grada ili sa posla u kuću: Da ne biste preneli virus, evo šta prvo morate da uradite!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs