Korisno znati

Zašto je važna folna kiselina: Čuva zdravlje i bebe, i majke!

Trudnice treba da jedu što više zelenog povrća
Trudnoća
18:18h Autor:
Zašto je važna folna kiselina: Čuva zdravlje i bebe, i majke!
Foto: Profimedia

Folna kiselina spada u vitamin B, a organizmu je potrebna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i drugih novih ćelija. U prirodi se ne nalazi u hrani, ali se nalaze folati, kojih ima nekoliko različitih vrsta i razlikuju se po količini u kojoj se apsorbuju iz hrane. Obično se samo jedna polovina do dve trećine folata iz hrane može i apsorbovati. Folati su osetljivi na temperaturu i razgrađuju se u vodi tako da kuvanje znatno smanjuje njihove koncentracije u hrani. Isti je slučaj i kad namirnice predugo stoje.

Šta bi moglo da se desi ako ne unosim dovoljno folne kiseline?

Nedostatak folne kiseline može da izazove problem sa kičmom i lobanjom bebe - defekt neuralne cevi, koji dovodi do smrti ili teškog invaliditeta deteta. Pored nedostatka folne kiseline postoje i drugi faktori koji mogu da utiču na stvaranje defekta neuralne cevi, na koje treba obratiti pažnju i naznačiti vašem lekaru: postojanje defekta neuralne cevi u porodici, prethodna trudnoća sa defektom neuralne cevi, korišćenje nekih antiepileptika, korišćenje vrućih kupki u ranoj trudnoći, visoka telesna temperatura, groznica u ranoj trudnoći, dijabetes majke i velika gojaznost. Upravo smanjivanje rizika od ovog problema je razlog zašto je potrebno da i pre začeća unosite folnu kiselinu.

Jedna mama otkriva: 5 najvećih razlika između prve i druge trudnoće!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koliko folne kiseline mi je potrebno?

Doza od 400 mcg folne kiseline koju je potrebno uzimati kao dopunu ishrane je dovoljna da se obezbedi potrebna količina i za vas i za bebu. Veoma je važno početi sa unosom ove doze bar tri meseca pre začeća, jer se defekti neuralne cevi mogu javiti tokom prvog meseca trudnoće (28 dana od začeća) dok većina žena još ni ne zna da je u drugom stanju. Ne treba uzimati više od 1000 mcg dnevno, pošto veća doza može biti opasna po vaše zdravlje.Preporučena dnevna doza suplementa folne kiseline trudnicama je 0.4 mg (400 ug) i to je količina koja se nalazi u većini tableta multi – vitamina koji se uzimaju jednom dnevno. Trudnice koje nose blizance ili više dece preporučena dnevna doza suplementa folne kiseline je 1 mg (1000 ug). Ovu dozu uzimati isključivo po preporuci lekara. Žene koje u porodici imaju istoriju bolesti defekta neuralne cevi ili su imale bebe sa defektom neuralne tube treba da uzimaju dodatnu količinu folne kiseline - 4 mg.

U kojim namirnicama ima folne kiseline?

Lišće zelenog povrća je veoma dobar izvor folne kiseline, ima je u semenkama, koštunjavom voću, narandžama, limunu, zrnevlju i džigerici, obogaćene žitarice, cerealije, hleb, testenine i pirinač su takođe dobar izvor folne kiseline.

Da li beba čuje i vidi dok je u stomaku: Kako se dete razvija u majčinoj utrobi!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs