Korisno znati

Šta je hlamidija i kako se leči: Prvi simptomi opasne infekcije!

Posledica nelečene hlamidije može biti sterilitet
Trudnoća
17:18h Autor:
Šta je hlamidija i kako se leči: Prvi simptomi opasne infekcije!
Foto: Thinkstock

Hlamidija je polna bolest, koja ako se ne leči, može trajno da ošteti polne organe i da dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Uzročnik hlamidije je bakterija Chlamydia trachomatis, a svaka seksualno aktivna osoba može je dobiti.

Kako se prenosi hlamidija?

Hlamidija se prenosi polnim odnosom, a potencijalni prenosioci su i muškarci i žene. Što je veći broj seksualnih partnera, veći je i rizik od infekcije. Zato i muškarci i žene, s vremena na vreme treba da se testiraju na ovu bolest.

Koji su simptomi hlamidije?

Simptomi hlamidije mogu da budu toliko blagi, da ih ni ne primetite. Studije su pokazale da u 70 do 80 odsto slučajeva, zaraženi ne osećaju nikakve promene u organizmu. Ipak, prvi simptomi bi trebalo da se pokažu već posle jedne do tri nedelje nakon seksa sa zaraženom osobom, a to su:

- Peckanje prilikom mokrenja

- Pojačan vaginalni sekret

- Bol u donjem delu leđa

- Neuobičajen bol prilikom seksa

- Vaginalno krvarenje između ciklusa

Anti-kandida dijeta: Pobedite opasnu gljivicu, samo izbegavajte ove namirnice!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se leči hlamidija?

Ako bakterija koja izaziva hlamidiju nastavi neometano da se razvija u vašem organizmu, posledica može biti sterilitet. Zato je neophodno da se jednom godišnje testirate na hlamidiju.

Ukoliko test pokaže da imate ovu bolest, lekar će vam najverovatnije prepisati jedan od odgovarajućih antibiotika. Iako se hlamidija može relativno lako izlečiti, isto tako je ponovo možete dobiti, ukoliko se vaš partner nije izlečio. Zato je potrebno da se oboje testirate i pristupite lečenju.

Koje posledice hlamidija može da ostavi na trudnoću?

Infekcija hlamidijom je potencijalna opasnost i za ženu i za plod, jer može da izazove vanmateričnu trudnoću, spontani pobačaj, ali i prevremeni porođaj ili infekciju posteljice.

Takođe, zbog hlamidije beba može da ima nisku porođajnu težinu, ali i da se inficira prolaskom kroz porođajni kanal. Zbog toga je neophodno da se pre začeća testirate na ovu bolest, a ako je imate da je na vreme izlečite.

Da li hlamidija može da se prenese na bebu?

Skoro 50 odsto beba koje dođu na svet vaginalnim porođajem, dobiće hlamidiju od majke. Osim toga, u prvih šest meseci po rođenju od 50 do 70 odsto inficirane dece najčešće oboli od konjuktivitisa ili zapaljenja pluća.

Međutim, primena antibiotika u toku trudnoće može efikasno da spreči infekciju deteta. Iako ove infekcije mogu biti veoma ozbiljne, bebe koje se blagovremeno leče antibioticima uglavnom prolaze dobro.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs