Sačuvajte zdravlje

Anti-kandida dijeta: Pobedite opasnu gljivicu, samo izbegavajte ove namirnice!

U slučaju da se ne leči, kandida se širi po čitavom organizmu sve do stanja kada ona postaje nemerljiva i time narušava celokupno zdravstveno stanje pojedinca

Fitnes & Nutricija
14:30h Autor:
Anti-kandida dijeta: Pobedite opasnu gljivicu, samo izbegavajte ove namirnice!
Foto: Shutterstock

Candida albicans je bolest modernog doba i verovatno ne postoji osoba koja nije osetila njene negativne posledice – cilj nam je da bliže objasnimo neke od simptoma, uzroka, utvrđivanja, lečenja i posledica infekcije Candidom albicans kako biste na vreme uspeli da sprečite njeno "delinkventno ponašanje" u unutrašnjosti vašeg organizma.

Candida albicans je gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu, a može da se pronađe u ustima, sistemu organa za varenje, vagini, koži, ali i u ostalim organima. Ali njen rast usled brojnih faktora može da izmakne kontroli i tada se pojavljuju infekcije, a u slučaju da se ne leči širi se po čitavom organizmu sve do stanja kada ona postaje nemerljiva i time narušava celokupno zdravstveno stanje pojedinca.

Spavate sa gaćicama: Doktorka otkriva koliko je to opasno po zdravlje!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se Candida albicans ponaša u organizmu

Zahvaljujući svojim korenima Candida albicans se hvata za crevni zid i ako tada nije zaustavljen njen rast, dolazi do bušenja i stvaranja sićušnih rupica u crevnom zidu. Rupice dozvoljavaju delimično svarenim proteinima, toksinima, ali i samoj Candidi albicans ulazak u cirkulaciju i širenje po celom telu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može da ima vrlo loše posledice za celokupno psihofizičko stanje osobe.

Parazitski oblik kandide izlučuje otpadne materije koje opterećuju jetru i ceo organizam. Candida albicans proizvodi i jednu vrstu lažnog estrogena koji daje signal telu da ga ima dovoljno i time narušava prirodnu proizvodnju hormona, što ostavlja posledice na endokrini sistem. Kada je nivo šećera u krvi visok, gljivica proizvodi etanol (alkohol), a nusprodukt aktivnosti gljivica je i acetaldehid, supstanca slična formaldehidu, koji se može primetiti u lošem zadahu iz usta.

Infekcija kandidom dovodi i do raznih biohemijskih poremećaja u organizmu; ometanje proizvodnje kolagena, oksidacije masnih kiselina, blokiranja normalnih nervnih funkcija i sprečavanja imunog sistema da se bori s infekcijama.

Kandida – septikemija je najteži oblik infekcije kandidom, a obeležena je trovanjem krvi i infekcijom svih organa. Ovakve infekcije česte su kod osoba koje boluju od po život opasnih poremećaja. Jednom rečju Candidu albicans može da se smatra ozbiljnim neprijateljem koji često biva uzrok drugim poremećajima i bolestima i svakako bi je trebalo držati pod kontrolom.

Zapreti li smrt, po žalfiju u vrt: 24 lekovita preparata od ove čudesne biljke! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zašto dolazi do infekcije kandidom

Najčešći uzroci infekcije kandidom su: moderan životni stil, nepravilna ishrana, preterani unos namirnica bogatih šećerom i skrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, vegetarijanstvo, makrobiotika, lekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonska terapija, nedostatak želudačne kiseline, prekomerni unos alkohola, autoimune bolesti, pad imuniteta, trudnoća i stres, psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes, uska odeća, gojaznost, a u retkim slučajevima može da dođe intravenski, kroz kateter ili hirurške rane

Utvrđivanje kandide testovima

Prisutnost kandide može da se dijagnostikuje pomoću testova. U zavisnosti od laboratorije, može da se izvrši analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitela (IgG i IgA) na kandidu ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica. Međutim, postoji i kućni test za kandidu, koji ljudi koriste već dugi niz godina da bi odredili nivo kandide u organizmu. Test je jednostavan i besplatan, a često se pokazalo da je pouzdan.

Dakle, pre nego što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite je pored kreveta. Sledećeg jutroa, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu. Ostavite čašu 15-tak minuta. Nađite izvor svetlosti i pogledajte u čašu. Ako je pljuvačka ostala na površini čaše, ili se rastopila, a u čaši je bistra voda tada je test negativan. Ako je voda postala mutna, ili se u vodi vide niti koje se spuštaju prema dnu čaše ili ako se pljuvačka skupila dole, postoji velika mogućnost da imate previše kandide u organizmu. U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savet svom lekaru ili da pokušate da se rešite kandide na prirodan način.

Da uvek budete siti i mršavi: 3 ukusne zamene za hleb, testeninu i krompir! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Simptomi prekomernog rasta Candida albicans

Simptomi prekomernog rasta kandide u organizmu: hronične gljivične infekcije sa simptomima svraba, peckanja i pojačanog sekreta, suva sluzokoža, alergije, kijanje, začepljenje nosa, hronično curenje nosa, čest kašalj, grlobolja, suva usta, lezije po jeziku, pečenje u ustima, česte prehlade, astma, probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i gasovi, grčevi, dijareja, konstipacija i gorušica, alergija na hranu, snažna želja za slatkom hranom, hlebom, testeninom, loš zadah iz usta, česte glavobolje i hronični umor, hladne ruke i stopala, simptomi nervnog sistema kao što su anksioznost, depresija, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi s menstrualnim ciklusom, razni kožni osipi i veliki broj ostalih simptoma u direktnoj ili indirektnoj povezanosti.

Jednom mesečno ona pritisne pupak parčetom vate: Razlog je genijalan!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se rešiti Candide albicans

Promena načina ishrane i mesec-dva stroge dijete i kombinovanje s drugim metodama poput hidrokolon terapije može da reši problem infekcije kandidom. Gljivice se hrane ugljenim hidratima. U ugljene hidrate spadaju šećeri, skrob i vlakna s tim da vlakna ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi kao što to čine šećeri i skrob. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno ograničiti unos upravo tih ugljenih hidrata.

Smanjeni unos ugljenih hidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obrok bi trebalo da se sastoji od proteinskog dela (meso, riba, jaja) i povrća uz masnoće u kojima se priprema hrana. Anti-kandida dijeta koja isključuje šećere i belo brašno, ali sadrži brašno celih žitarica, pirinač i sl. nije potpuno efikasna jer se sve žitarice sastoje od skroba koji je čista glukoza. Obroci bi trebalo da budu raznovrsni i nije dobro ponavljati ih više dana za redom.

Smršala 75 kg: Evo kako je sa 140 kg počela da dovodi život u red! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Protokol protiv kandide – 5 koraka kojima ćete se rešiti Candide albicans

1. Uskratiti joj hranu uz anti-kandida dijetu

2. Uništiti prekomeran rast (citrofit, soda bikarbona, ulje origana, kokosovo ulje)

3. Izbaciti je iz organizma (hidrokolon terapija)

4. Izgraditi zdravu crevnu floru (probiotici, kefir, kiseli kupus)

5. Ojačati organizam i imunitet (kokosovo ulje, probiotici, magnezijumov hlorid)

Hrana koju je potrebno izbaciti za vreme trajanja anti-kandida dijete

- Namirnice koje sadrže šećer i sve ugljene hidrate: sokove, alkoholna pića, sirće, kafu i crni čaj

- Sve žitarice i sve mahunarke

- Sve vrste voća i sušeno voće

- Krompir, pečurke i korenasto povrće (cvekla, šargarepa i sl.)

- Mleko i mlečni proizvodi (osim domaćeg kefira, jogurta i putera)

- Kvasac, margarin i kupovni sosovi (kečap, majonez)

- Suhomesnati i konzervirani proizvodi jer sadrže glutaminate, nitrite…

- Mešavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca

- Industrijske prerađene namirnice svih vrsta

- Rafinisana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, sojino)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koja je hrana dopuštena za vreme anti-kandida dijete

- Sve meso, iznutrice i domaće sušeno meso (slanina, pršuta i kobasice)

- Povrće koje raste iznad zemlje (osim pečuraka)

- Riba i ostala hrana iz mora

- Lakto-fermentisane namirnice (domaći kefir, jogurt i domaći kiseli kupus)

- Jaja (domaća) i masti (maslac, pileća, pačja, goveđa i svinjska mast)

- Hladno presovana ulja – kokosovo, maslinovo, laneno i susamovo ulje

- Luk, beli luk, đumbir, kurkuma, začinsko bilje

Tonik od belog luka: Jači od bilo kojeg leka, ubija sve viruse! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Limun, avokado i zelene jabuke (greni smit)

- Supe od kostiju – mesne, kokošje, riblje i supe od povrća

- Smuti – kašasti sokovi od povrća i zdravih masnoća

- Orašasti plodovi i semenke u malim količinama (kikiriki ne)

- Kokosovo brašno, kokosovo mleko, nezaslađeni kakao prah, stevija

- Voda, biljni čajevi, limunada

Zeleni sok čuvenog doktora Oza: Eliksir za preporod svakog organa! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zamena za određenu hranu

Brašno možete da zamenite sveže mlevenim orašastim plodovima i semenkama, kokosovim brašnom i psyllium praškom. Mlečne proizvode najbolje je izbaciti jer se oni dobijaju drugačijim postupkom, a ne prirodnom fermentacijom kao kefir koji je dozvoljen. Procesom fermentacije se sastojci iz mleka koji se teško vare (laktoza i kazein) razgrađuju, a zamenu za mleko možete da pravite od mlevenih badema.

Kao zamenu za krompir koristite izmiksani karfiol ili brokoli, a umesto testenine isecite rezanca od tikvica ili patlidžana. Hranu je najbolje da pržite na puteru ili još bolje na svinjskoj masti koja sadrži oleinsku kiselinu, vrlo zdravu masnu kiselinu koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoima lošeg holesterola. Hleb pecite od mlevenih orašastih plodova i semenki (susamove i lanene semenke, bademi, lešnici..).

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Salate možete da pravite od dozvoljenih ulja s malo soli i sokom od limuna umesto sirćeta. Neke osobe ne raspoznaju glad od žeđi, ako niste sigurni pokušajte prvo s vodom. Anti-kandida dijeta je režim ishrane koji ne ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Jedite kad god osetite glad i jedite koliko treba dok ne osetite da ste siti. Namirnice koje bi trebalo obavezno da uvrstite u ishranu za vreme trajanja anti-kandida dijete su kokosovo i maslinovo ulje, beli luk, domaći kefir, kiseli kupus i alge.

Nemojte da se odričete hrane, samo je mudro birajte! Nakon što sprovedete dijetu i obavite testove polagano vraćajte neke od namirnica u ishranu (korenasto povrće, voće, mlečne proizvode), ali to činite postepeno. Uz to, na ovoj dijeti nema potrebe da budete gladni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs