kako objasniti deci da je došao kraj braka

Psiholozi savetuju roditelje: Evo kako i kada saopštiti deci da se mama i tata razvode!

S predškolcima se o razvodu priča dve nedelje, a s prvačićima dva meseca pre razlaza, poručuju psiholozi.

Porodica
18:47h Autor:
Psiholozi savetuju roditelje: Evo kako i kada saopštiti deci da se mama i tata razvode!
Foto: Profimedia

Iako je razdvajanje roditelja vrlo stresno za decu,istraživanja pokazuju da život u nesrećnim porodicama nosi veće poteškoće kod dece nego život u razvedenim porodicama.

Najčešće pitanje koje muči roditelje je kako deci reći da se mama i tata rastaju.

"Važno je znati da ne postoji tačan recept. Pritom je bitno imati na umu uzrast deteta jer svaki sa sobom nosi razvojne karakteristike, mogućnost shvatanja promena, izražavanja emocija, a time i reakcije na razvod. Roditelji često greše jer misle da predškolci teže prihvataju odvajanje jer pokazuju regresivna ponašanja (sisanje palca, tepanje, piškenje u krevet i sl.), ali i zbunjenost ili uznemirenost.

Naime, i školarcima je podjednako teško, a oni to pokazuju ljutnjom i tugom.

" Ponekad mogu biti i agresivni prema onome koga okrivljuju za razvod ili se identifikuju s jednim od roditelja, a krivicu za razvod često pripisuju sebi", pojašnjava psiholog Mirna Čagalj Farkas.

Dok se oni smaraju mi ne osećamo grižu savesti: Roditeljstvo je lako ako se prate ovi koraci!

foto: Profimedia

"Kad se roditelji rastaju” najbolje je direktno i jednostavno objasniti detetu šta se događa. S predškolcima se o razvodu razgovara nedelju ili dve pre kraha braka, deci od pet do osam godina mesec, dva ranije, a starijoj deci razvod je dobro najaviti i ranije", kaže psihiolog Sara Lulić i dodaje:

"Dok na umu imaju dobrobit deteta te odvajaju svoje sukobe od uloge roditelja koju će zauvek deliti s bivšim partnerom, deci omogućavaju dalji osećaj sigurnosti, poverenja i stabilnosti".

One savetuju kako odgovoriti na najčešća pitanja koja deca postavljaju tokom razvoda.

Jesam li ja kriv što se mama i tata rastaju?

Jedna od najvažnijih stvari je predstaviti odluku o razvodu kao roditeljski dogovor. Potrebno je i više puta ponoviti da razvod nikad nije krivica dece te da je to odluka koju su doneli zbog svog odnosa.

"Želimo da znaš da razvod nema veze s tobom niti s tvojim odnosom s nama. Naša odluka je da više nećemo biti partneri, ali zauvek smo tvoji roditelji”.

Helikopter roditeljstvo: Ovo je najgori način vaspitavanja dece, a mnogi ga koriste!

foto: Shutterstock

Hoćete li se pomiriti?

Važno je da roditelji razgovaraju s detetom o razvodu tek kad je njihova odluka konačna. Ipak, prirodno je da oni žele da se to promeni. Dečja želja za pomirenjem je zapravo odraz potrebe za sigurnošću i bliskošću, za tim da i dalje ima odnos s oba roditelja.

Deci ne treba objašnjavati razloge razvoda nego im toplo reći da je to konačna odluka, ali da će se i dalje zajedno brinuti o svemu što dete treba.

Ako napravim nešto loše, hoćete li i mene ostaviti?

Roditelji treba da objasne detetu da ga vole bez obzira na to kako se ono ponaša. Važno je razlikovati da roditelj može misliti kako je neko detetovo ponašanje loše, ali nikad mu se ne sme slati poruka da ono ne valja i da je loše.

Roditelji često misle da njihova deca neće razumeti što je razvod, pa ponekad uopšte ne razgovaraju o tome. Potrebno je da detetu za razvod roditelji kažu zajedno, kažu stručnjaci.

Evo u kakve ljude odrastaju deca strogih majki!

foto: Profimedia

Ono što je važno je ne da ne krivite pred detetom partnera da je kriv za razvod. Recite im onoliko koliko je potrebno da razumeju promene koje će razvod doneti i naglasite im da ona nisu uzrok razvoda te da ih oboje jako volite.

Ništa ne može ukloniti dečju bol u kratkom vremenu, ali dozvoljavajući im da izraze svoja osećanja, roditelji im pomažu da prihvate nastalu situaciju i da joj se prilagode.

Roditelji takođe treba da postave jasne granice dečjeg ponašanja. Takođe, ono što ne smeju da rade je da tražie od dece da biraju jednog od roditelja, a kad su s decom, trebalo bi sklopiti privremeno primirje čak i ako se ne slažu.

Nikako ne smeju da upotrebljavaju decu kao oružje za svoje obračune.

Muškarci se češće odlučuju na razvod: Ovo je razlog broj 1!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs